Mănăstirea și microscopul: convorbiri cu Dalai Lama

18 Sep 2019

Eveniment desfășurat în cadrul campaniei naţionale „Te aşteptăm în librărie!”
Librăria Bookstory – Bulevardul Eroilor nr. 6-8, Cluj-Napoca
Joi, 19 septembrie 2019, ora 18.30    

Editura Herald, Librăria Bookstory și Centrul Budist „White Mahakala" Study Group au plăcerea de a vă invita joi, 19 septembrie, ora 18:30 la lansarea titlului „Mănastirea și microscopul: convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness și natura realității" de Dalai Lama, în compania deosebită a Venerabilului Losang Tendar, Mănăstirea Nalanda (Franța). Evenimentul va fi susținut în limba engleză.

În 2013, cu ocazia unei întrevederi istorice care a avut loc într-o mănăstire tibetană din sudul Indiei, Dalai Lama s-a întâlnit cu oameni de știință de top, filosofi și călugări pentru a clarifica în profunzime subiecte precum natură realității, conștiința și creierul uman. Această carte revelatoare redă dialogurile extinse ale unor cercetători ca Richard Davidson, Matthieu Ricard, Tania Singer și Arthur Zajonc, care au încercat să răspundă la întrebări cum ar fi: Care este natura realității? Avem nevoie de creier pentru a fi conștienți? Ne putem schimbă mintea și creierul prin meditație? De-a lungul acestor discuții, participanții explorează punctele comune, adesea uimitoare și emoționante, care există între metodele de percepere, investigare și cunoaștere ale științei occidentale și cele ale budismului tibetan. În parte istorie, în parte starea de lucruri actuală, în parte inspirație pentru viitor, această carte explorează în mod riguros și accesibil ce pot să învețe una de la cealaltă cele două tradiții și ce anume ne pot spune despre noi înșine și despre lume.

Într-o societate care evoluează către o cât mai mare deschidere și toleranță, spiritualitatea și știința conlucrează pentru a ne oferi o viziune completă asupra adevărului, în care știința oferă instrumente acolo unde spiritualitatea adaugă sens. Cartea este o mărturie a unui dialog fructuos între cele două perspective, în care se dovedește că budismul poate fi înțeles de o minte științifică, iar știință realizează că întrebările cu care operează actual au pătruns deja în domeniul spiritualității.

Într-o societate care evoluează către o cât mai mare deschidere şi toleranță, spiritualitatea şi ştiinţa conlucrează pentru a ne oferi o viziune completă asupra adevărului, în care ştiinţa oferă instrumente acolo unde spiritualitatea adaugă sens. Cartea aceasta este o mărturie a unui dialog fructuos între cele două perspective, în care se dovedeşte că budismul poate fi înţeles de o minte ştiinţifică, iar ştiinţa realizează că întrebările cu care operează actual au pătruns deja în domeniul spiritualităţii.

În 2013, cu ocazia unei întrevederi istorice care a avut loc într-o mănăstire tibetană din sudul Indiei, Dalai Lama s-a întâlnit cu oameni de ştiinţă de top, filosofi şi călugări pentru a clarifica în profunzime subiecte precum natura realităţii, conştiinţa şi creierul uman. Această carte revelatoare redă dialogurile extinse ale unor cercetători ca Richard Davidson, Matthieu Ricard, Tania Singer şi Arthur Zajonc, care au încercat să răspundă la întrebări cum ar fi: Care este natura realităţii? Avem nevoie de creier pentru a fi conştienţi? Ne putem schimba mintea şi creierul prin meditaţie? De-a lungul acestor discuţii, participanţii explorează punctele comune, adesea uimitoare şi emoţionante, care există între metodele de percepere, investigare şi cunoaştere ale ştiinţei occidentale şi cele ale budismului tibetan. În parte istorie, în parte starea de lucruri actuală, în parte inspiraţie pentru viitor, această carte explorează în mod riguros şi accesibil ce pot să înveţe una de la cealaltă cele două tradiţii şi ce anume ne pot spune despre noi înşine şi despre lume.

 

Budismul a fost privit mai curând ca o ştiinţă sau o filosofie decât ca o religie, în special în Occident, în parte datorită descoperirilor legate de modul în care funcţionează mintea umană. În secolul al XIX-lea, în urma contactului cu ştiinţa occidentală, budismul a început să fie prezentat – sau, reformulat – drept o tradiţie ale cărei fundamente sunt compatibile cu ştiinţa.

Dalai Lama a fost întotdeauna fascinat de ştiinţă şi de inginerie. Exista o mulţime de povesti despre incursiunile sale în aceste domenii, de pe vremea când locuia în Palatul Potala din Lhasa şi studia ceasuri şi alte obiecte neobişnuite aduse de turiştii străini. De-a lungul vieţii, el şi-a cultivat în permanenţă interesul şi abilităţile pentru aceste domenii, prin cursuri private şi alte oportunităţi de studiu. Dintre aceste oportunităţi, probabil cea mai bine organizată şi mai durabilă în timp a fost cea oferită de programul Mind & Life dialogues.

 

Ven. Losang Tendar s-a născut în 1961, în Olanda (Țările de Jos).
A studiat psihologia și a oferit asistență socială. A primit învățături budiste în Enst (Olanda) de la Geshe Sonam Gyaltsen, care l-au făcut să-și descopere adevărata vocație. A urmat mai multe învățături și retrageri din anul 1995. A devenit călugăr în ianuarie 2002 în Bodhgaya și trăiește la Mănăstirea Nalanda (Franța).

În 2017 a terminat „Basic Program” (un program de 5 ani, 12 subiecte de curs de studiu creat de Lama Zopa Rinpoche – ce oferă o metodă practică de transmitere a învățăturilor budiste studenților dedicați, pregătiți să depășească nivelul de bază) și este înregistrat ca profesor al FPMT. Venerabilul a servit ca director al Mănăstirii Nalanda timp de mai mult de 7 ani, iar apoi a coordonat programul spiritual al instituției timp de 5 ani.
Venerabilul predă învățături privind Descoperirea Budismului, Refugiul în cele trei juvaiere, Stabilirea unei practice zilnice, Transformarea problemelor.

 

Volumul este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti<

Popular

https://www.recenzii-carti.ro/Lumea în care trăim - festival de conferințe și dialoguri culturale

21 Jan 2020

Lumea în care trăim - festival de conferințe și dialoguri culturale

Cea de-a treia ediție a festivalului „Lumea în care trăim”…

melimeloparis.ro

 

nemira.ro

 

cartepedia.ro

 

lumea in care traim

 

starshiners.ro

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.