8 cărți revelatoare despre lumea modei

28 Mar 2019

 

Moda, luxul, stilul au fost dintotdeauna subiecte fascinante pentru femei, dar și pentru bărbați. Trebuie să vă împărtășesc că deși am evitat să le aduc în discuție, există totuși câteva cărți care le tratează cu grație și care merită cel puțin răsfoite. Fie că sunteți pasionate de modă, fie că sunteți pasionate de citit, veți găsi o sursă de inspirație în ambele cazuri.

 

 

12 creatori care au schimbat istoria

BERTRAND MEYER-STABLEY

 

Lagerfeld, împăratul stilului, Kaizerul barocului, monstrul sacru al creatorilor de modă, un monument în toată puterea cuvântului.

Mereu extravagantul John, teribilist de Carnaby Street ieșit din tipare, latin lover rebel, scandalos, emoționant, creatorul defilărilor spectaculoase și al campaniilor publicitare șocante va rămâne pentru totdeauna marele Galliano, un pirat iconoclast dispărut într-un naufragiu.

Jean Paul Gaultier, o mascotă a starurilor cu dulce reputație de talisman, bărbatul cu o mie de muze, un nebun rezonabil și un insolent de lux. 

Jurnalist reputat al revistei ELLE, Bertrand Meyer-Stabley e pasionat de celebrităţi şi de modul lor de a se integra, memorabil şi distinct, în cotidian. 
A lucrat pentru Prinţesa Margaret a Marii Britanii, a scris despre Elton John, Coco Chanel, Rudolf Nureyev, Gala Dalí, James Dean şi mulţi alţii. Dincolo de pasiunea documentării minuţioase a parcursului bibliografic al unor personaje care amprentează puternic istoria socială, Bertrand Meyer-Stabley a editat cu succes unele din cele mai provocatoare texte ale lui Jean Cocteau. În prezent, autorul locuieşte la Nisa şi colaborează cu numeroase publicaţii franceze şi străine.

Volumul „12 creatori care au schimbat istoria” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti

 

Secretele celebrităților 

Dosarele oficiale ale celor bogați și faimoși

NICK REDFERN

Sunt bogaţi, celebri şi s-au aflat în lumina reflectoarelor ani în şir. Presa din întreaga lume le-a vândut imaginea, a făcut speculaţii pe seama lor, i-a adulat. Actori de cinema, cântăreţi celebri, scriitori, cu toţii ascund secrete, pasiuni nebănuite, eşecuri şi pedanterii personale.

În spatele imaginii unor celebrităţi precum Lennon, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Hemingway, Frank Sinatra, John Wayne, Elvis, Billie Holiday sau Jack Kerouac (şi mulţi alţii) se ascund spioni, consumatori de droguri, comunişti convinşi, obsedaţi sexual, trădători. Fiecare capitol cuprinde o scurtă descriere a personajului, o prezentare sumară a motivelor pentru care a fost pus sub urmărire de către serviciile secrete şi s-au consemnat informaţii la dosar, precum şi fragmente din dosarul propriu-zis. Arhivele la care avem acces, prin intermediul cărţii lui Nick Redfern, scot astfel la iveală o altă faţă, uneori întunecată, alteori bizară, dar întotdeauna nespus de umană a unor vedete care au inspirat şi au marcat idealurile unor generaţii întregi.

Volumul „Secretele celebrităților” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti        cartepedia

 

În numele lui Gucci

PATRICIA GUCCI

 

Guccio Gucci, Aldo Gucci, La Bella Brună şi Patricia Gucci, într-un montagnes-russes plin de secrete, controverse, trădare şi lăcomie, loialitate, pasiune şi iubire.
Mărirea şi decăderea unui imperiu al modei, o carte-tribut scrisă de Patricia Gucci, fiica nelegitimă a marelui Gucci – o poveste de dragoste, o dinastie aproape shakespeariana şi un fenomen mondial.
„C a l i t a t e a   r a m a n e   m u l t   t i m p   d u p a   c e   p r e t u l   a   f o s t   u i t a t . - Aldo Gucci
A fost începutul unei poveşti de dragoste intre Gucci şi Hollywood, o poveste care rezista şi astăzi. Frank Sinatra era atât de entuziasmat ca brandul avea să fie şi în LA, încât şi-a trimis secretara să-i cumpere o pereche nouă de mocasini înainte că magazinul să fie deschis pentru public. John Wayne, Sophia Loren şi Elizabeth Taylor au devenit clienţi fideli, iar prestigiul oferit de celebrităţi – corect prezis de mama – a făcut minuni pentru afacere. Gucci a transformat Rodeo Drive într-o ţintă obligatorie, în anii 1970 au apărut branduri ca Ralph Lauren şi Yves Saint Laurent, iar în 1985 Chanel şi-a deschis aici primul magazin din America.
Fosta actriţă de Hollywood Grace Kelly – care a ignorat scenariul din Vacanţă la Roma şi s-a căsătorit cu prinţul ei – avea să devină unul dintre clienţii cei mai fideli ai companiei Gucci, atrăgând roiuri de paparazzi şi mulţimi care o întâmpinau cu urale de fiecare dată când trecea pragul magazinului din Via Condotti, păzit de carabinieri. În timpul unei vizite la magazinul din Milano a cerut o eşarfă de mătase cu imprimeu floral. Prea stânjenit să refuze, unchiul meu Rodolfo i-a spus că erau în procesul creării unei asemenea game de produse şi ca ea va fi prima care va primi una. Eşarfa „Flora”, creată special pentru ea, a devenit un alt bestseller internaţional care a ajutat la promovarea brandului Gucci în jurul lumii.
Una dintre îndatoririle lui Olwen pe când lucra pentru principesa Elisabeta a României, căsătorită apoi cu regele George al II-lea al Greciei, era să ridice produse de la magazinele exclusiviste pe care le frecventa principesa. Micuţul magazin G. Gucci & Co. din Via della Vigna Nuova, Florenţa, era unul dintre multiplele ei puncte de oprire, fiind totodată şi locul în care l-a întâlnit prima dată pe tatăl meu, lăsându-se fermecată de el.
În primăvara lui 1927, prinţesa Elisabeta a făcut o vizită neaşteptată în magazin – singură, de data aceasta. Apariţia unui membru al familiilor regale europene era întotdeauna o cinste (de exemplu, la Savoy, un clopot special bătea cu o asemenea ocazie), dar atunci nu prea existau motive de bucurie. Prinţesa nu venise să cumpere ceva, ci ca să-şi exprime o nemulţumire. Domnişoara Price, angajata ei necăsătorită, fata de care simţea o anume responsabilitate, avea o aventură secretă cu tata, i-a comunicat ea tăios bunicului meu.
– Scuze, signora, dar cum se face ca o doamnă atât de elegantă ca dumneavoastră să poarte o geantă Gucci contrafăcută?  a întrebat-o el zâmbind.
– Mi-a cumpărat-o soţul meu! i-a răspuns ea uimită.
Dând din cap în semn de compătimire, Papà a mâzgălit ceva pe una dintre cărţile lui de vizită şi i-a oferit-o. În nota lui scria: „Vă rog să-i oferiţi doamnei o reducere de treizeci la sută pentru o geantă de umăr Gucci adevărată. Aldo Gucci.“
Patricia Gucci descrie ascensiunea faimoasei case de modă prin prisma bunicului său, Guccio Gucci, fondatorul Casei Gucci, şi a tatălui său, Aldo Gucci, numit de preşedintele John F. Kennedy „Primul ambasador italian al modei“.
Patricia Gucci s-a născut la Londra, a studiat în Anglia, Italia şi Elveţia, iar apoi s-a mutat la New York, unde a urmat cursuri de actorie. În 1982 a fost numită în consiliul director al Casei Gucci, devenind ambasador special al brandului în SUA şi Asia până în 1987, când compania a fost cumpărată de Investcorp. Are trei fiice şi trăieşte în Elveţia.

 

Volumul „În numele lui Gucci” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti        

 

 

Coco Chanel

EDMONDE CHARLES-ROUX

Misterioasă pentru apropiaţi, înverşunata să şteargă orice urmă a trecutului, a originilor ei, a familiei înseşi, Gabrielle Chanel a fost de-a lungul întregii existenţe o femeie în afara tiparelor, o persoană în afara normelor într-o societate conformistă, şi poate că nu trebuie să căutăm altundeva secretul prodigioasei ei reuşite. 
Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle şi laureata a premiului Goncourt, a fost nevoită să facă ordine şi curăţenie într-o întreagă viaţă de minciuni sau de mărturisiri subtil travestite, pentru a ne-o arată pe fetiţa unor negustori ambulanţi din Cevennes, născută din întâmplare la Saumur; pe orfana uitată într-o mănăstire din Corrsze, pe mica eleva internă la călugăritele din Moulins, care avea să devină curând „poseuse“, figuranta într-o cafenea frecventată de garnizoană, unde cântă „Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadero?“.
Gommeuse, tânără elegantă afectată pe scenă la Vichy, angajată mai apoi ca să ofere apă minerală celor veniţi la cură, cea căreia numeroşii prieteni îi dădeau încă de când avea douăzeci de ani porecla Coco, avea să-şi croiască drumul. Nelegitimă, fireşte în sensul echivoc şi proustian al termenului , dar mereu marginală, independentă, ambiţioasă şi deja sigură de destinul ei ieşit din comun. Nu prea există oameni celebri, bărbaţi şi femei, care să nu o fi cunoscut, astfel că viaţa ei se confundă cu istoria perioadei interbelice. Cocteau, Picasso, Max Jacob, Reverdy, Misia Sert, prietena dintotdeauna, Diaghilev, Stravinski, apar cu toţii în paginile cărţii, căci au fost martori intimi ai acestei aventuri extraordinare.
Prin această carieră agitată, Edmonde Charles-Roux povesteşte viaţa unei femei unice, trasând totodată cronică a şaptezeci de ani din secolul XX.
Acest portret al unei celebre necunoscute este mult mai mult decât un portret: este epopeea unui roman trăit şi a unei existenţe romaneşti.

Volumul „Coco Chanel” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti        cartepedia

 

 

Mică enciclopedie de stil
CHRISTIAN LACROIX, PATRICK MAURIES

Patrick Mauriès, celebru jurnalist și scriitor francez, și-a fondat în 1981 propria revistă literară, Le Promeneur, în spiritul gazetelor literare ale secolului al XVIII-lea. Împreună cu editorul italian Franco Maria Ricci a participat la crearea prestigioasei reviste FMR și conduce filiala franceză a marii edituri Thames & Hudson.
Este mare colecționar de cărți și obiecte de artă, fiind și specialist în cultura anglo-saxonă și cea italiană.
A publicat nenumărate volume de mare ținută editorială și este laureat al Premiului André Malraux, 2002.

Christian Lacroix, ilustru creator de modă francez, a studiat Istoria Artei
la Universitatea din Montpellier și la Sorbona și şi-a făcut disertația pe tema „Rochia în pictura franceză a secolului al XVIII-lea“. În 1987 și-a deschis propria casă de modă și apoi a lansat și o linie de accesorii – bijuterii, genți, ochelari, parfumuri, eșarfe, pantofi, orfevrărie, porțelanuri, cristaluri.
Ca mare pasionat de istoria costumelor, creațiile lui sunt flamboaiante, sofisticate și pline de exuberanță. Da, el e acela, Desigual e al doilea lui nume. 

Volumul „Mică enciclopedie de stil” este disponibil aici:

elefant.ro    libris            

 

 

Guerlain
ELISABETH DE FEYDEAU

 

Élisabeth de Feydeau a studiat istoria. Este specialistă în parfumuri și a publicat numeroase volume traduse în toată lumea.

„GLORIA E EFEMERĂ, DOAR RENUMELE E VEȘNIC.” 

Jean-Paul Guerlain.
Prințul parfumurilor, fondatorul Casei Guerlain, geniul inegalabil al celor mai fericite creaţii olfactive.

Două secole de istorie a amorului și a frumuseții perlate, parfum cu esență de art nouveau, curaj, inspirație, aventură și nebunie rafinată – pe scurt: Parisul luxului și al voluptății.

„Creația e un dar în sine și singurele mele limite au fost limitele imaginației. Selecționând cele mai bune materii prime naturale din întreaga lume, am dus mai departe priceperea familiei, care a ridicat respectul pentru calitate la rangul de filosofie de viață. Trec azi ștafeta, cu încredere și seninătate, altor parfumieri, care vor fi și ei capabili, cu talent și pasiune, să asigure viitorul grandioasei Case, combinând frumusețea cu îndrăzneala.“ - JEAN-PAUL GUERLAIN

Pentru un machiaj perfect tot timpul anului, Guerlain a creat în 1984 pudra Terracotta, primul fard compact din care încă se vinde o cutie la fiecare douăzeci și cinci de secunde, pe tot globul!

În 1925 a venit rândul parfumului Shalimar să troneze în vitrina magazinului de pe Champs-Élysées. Foarte repede declarat o capodoperă, parfumul pătrunzător de dulce, de o dulceață aproape agresivă, și-a primit numele de la mitul indian care a devenit nemuritor datorită vestitului palat Taj-Mahal. În vremurile de glorie ale dinastiei mogulilor, Shalimar era numele grădinilor parfumate din Srinagar, Lahore și Kapurthala. În sanscrită, înseamnă „loc al dragostei”, pentru că acele grădini erau paradisul pe pământ.

Guerlain visa neîncetat la o aromă inedită, la un parfum sublim care va fermeca inimile tuturor femeilor. Pentru a-l detrona pe Jean Patou, care lansase Joy, „parfumul cel mai scump din lume”, el a creat Coque d’or, un chypre foarte sofisticat, ale cărui tente de mosc formează o bază uimitor de senzuală. Baccarat a imaginat pentru această creație un sublim flacon de cristal emailat cu aur și safir, numit „papion”, creat ca un omagiu pentru Serghei Diaghilev. Ambalajul pentru Coque d’or a fost desenat de celebrul decorator Jean-Michel Frank, care a conceput decorațiunile și piesele de mobilier pentru viitorul Institut de Beauté Guerlain. Conținutul și forma vor atinge perfecţiunea, iar Coque d’or îl va detrona pe Joy al lui Jean Patou, devenind el cel mai scump parfum din lume!

Volumul „Guerlain” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti        cartepedia

 

Parfumuri de legendă
ANNE DAVIS, BERTRAND MEYER-STABLEY


Jurnalist reputat al revistei „Elle”, Bertrand Meyer-Stabley, autorul volumelor 12 creatoare care au schimbat istoria şi 12 creatori care au schimbat istoria, e pasionat de celebrităţi şi de modul lor de a se integra, memorabil şi distinct, în cotidian.
A lucrat pentru prinţesa Margaret a Marii Britanii, a scris despre Elton John, Coco Chanel, Rudolf Nureyev, Gala Dalí, James Dean şi mulţi alţii. Dincolo de pasiunea documentării minuţioase a parcursului bibliografic al unor personaje care amprentează puternic istoria socială, Bertrand Meyer-Stabley a editat cu succes unele dintre cele mai provocatoare texte ale lui Jean Cocteau. În prezent locuieşte la Nişa şi colaborează cu numeroase publicaţii franceze şi străine.
Editor, apoi jurnalistă la revista „Elle”, Anne Davis lucrează în domeniul modei, al frumuseții și al sănătății de douăzeci și cinci de ani. A publicat multe volume cu subiecte din sfera sănătății.

FRAGRANCE - CULT, EFLUVII MITICE ȘI OPERE DE ARTĂ LICHIDĂ
Guerlain, Hermès, Caron, Roger & Gallet, Chanel, Dior, Madame Carven, Jean Paul Gaultier, Jeanne Lanvin, Nina Ricci, Marcel Rochas, Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy, Elsa Schiaparelli.
De la Miss Dior și Chanel Nᵒ 5 la Opium, de la Arpège la Joy, Calèche și L’Interdit, de la L’Air du Temps, Aqua Allegoria și Mă Griffe la Shalimar și Shocking, fiecare parfum celebru cu istoria lui secretă și pasionantă.
„Cu pachetul ăsta de vanilie eu n-aș fi fost capabil să creez decât o Crème Anglaise, pe când Jacques Guerlain a creat Shalimar!“ ERNEST BEAUX, creatorul eternului No 5 al casei Chanel
„Parfumul râde de timpul care trece.“ GUERLAIN, despre Shalimar
Numéro 19, un parfum verde și îndrăzneț, pe care Chanel îl poartă cu aceeași mândrie cu care poartă Numéro 5. Noua creație e, de altfel, prezentată în aceeași sticlă pătrată.
Cifra 19 corespunde zilei de naștere a lui Coco: 19 august. Se povestește că, într-o zi, câțiva americani au oprit-o pe stradă și au întrebat-o ce parfum poartă. Chanel le-a făcut semn s-o urmeze și i-a dus pe Rue Cambon, la numărul 31. Abia intrați în boutique, americanii au recunoscut-o.
Mixtură de paradoxuri, Chanel, creatoarea care a sfidat toate regulile, cea despre care Paul Morand spunea că era „îngerul exterminator al stilului de secol XIX“, cea care purta cu atâta mândrie propriul Numéro 5, a folosit drept simbol camelia, o floare fără parfum!

Volumul „Parfumuri de legendă” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti        cartepedia

 

 

Arta rafinamentului
DOMINIQUE LOREAU


Dominique Loreau ne propune, după succesul volumului Arta simplităţii, o nouă lecţie de viaţă, un elogiu la adresa esenţei simplităţii, adevărata artă de a trăi rafinat – Arta rafinamentului.

RAFINAMENTUL SE SIMTE, SE ÎNVAȚĂ, SE EDUCĂ ȘI SE LASĂ MOȘTENIRE. 
Luxul. Cum poate fi definit?
Bani, avere, abundenţă, belşug, bogăţie, bunăstare, confort, somptuozitate, extravaganţă, fast, grandoare, huzur, risipă, îndestulare, prisosinţă, opulenţă, rafinament, strălucire, pompă, splendoare, ostentaţie, prestigiu? Sau mai degrabă… Timp, răgaz, libertate, nonşalanţă, hedonism, rafinament, pasiune, frivolitate, simplitate, gingăşie?
Luxul este câte puţin din fiecare și, asemenea simplității, ţine doar de simţul valorilor, de bun-gust, de atitudine, de o stare de spirit modelabilă, de o anumită manieră de a consuma şi de a concepe viaţa.
„Luxul nu trebuie să fie opusul sărăciei, ci al vulgarităţii.“ COCO CHANEL
„Luxul e o chestiune de bani. Eleganţa e o chestiune de educaţie.“ SACHA GUITRY
„Şi Socrate, văzând obiectele de lux expuse spre vânzare, a exclamat: «Câte lucruri de care eu n-am trebuinţă!»“ ARTHUR SCHOPENHAUER, Aforisme despre înţelepciune în viaţă
Lux, frugalitate sau rafinament? Adevăratul lux se ascunde în inima echilibrului fragil dintre o viaţă simplă şi frugală şi o viaţă la fel de veselă şi de uşoară că bulele de şampanie.
„Pentru mine, cel mai mare lux este că nu trebuie să mă justific în faţa nimănui.“ KARL LAGERFELD, Lumea văzută de Karl

Volumul „Arta rafinamentului” este disponibil aici:

elefant.ro    libris    carturesti        cartepedia

 

Reduceri de până la 90% pe elefant.ro.

 

nemira.ro

 

 

carturesti.ro

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.