Un călugăr și prietena lui

Categorii:   Ficțiune   |   Spiritualitate

Kartik, tânărul călugăr, știe că trebuiesă aleagă între viața de la mănăstire și iubirea lui pentru Moyana. Știe bine că încă nu reușește să scape de dorințele tinereții sale și de dragostea față de ea. O revoltă împotriva tradițiilor sfinte ale călugărilor din Pangchi îl poate pune sub blestemul maeștrilor însă își dorește libertatea mai mult decât orice altceva și într-o zi fuge de la mănăstire pentru a o găsi pe fata pe care o iubea.

Această nuvelă fascinantă a lui Maxin James este povestea călătoriei lui Kartik, tânărul călugăr care-și urmează chemarea, se luptă cu îndoielile sale și în final se abandonează destinului, regăsindu-și propria ființă.

Editura: Atman
An apariție: 2017
ISBN: 978-606-8758-46-6
Format: 10.6 x 18cm
Pagini: 153

 

 

dyfashion

 

 

Un călugăr și prietena lui

Recenzie adăugată de către Alina

Un călugăr și prietena lui este o nuvelă ușor de citit ce curge precum un râu, dar care esențializează foarte frumos căutările vieții. De la inocență la dorință, de la tăceri la lupte interioare interminabile sau de la curgerea fluidă a gândurilor la o conștiință a existenței, totul este parcurs cu uimirea specifică călătorului.

Tânărul student Kartik, îndrăgostit în secret de colega lui, Moyana, devine absolvent de facutate și cum nu împărtășește viitorul trasat de părinți, se simte copleșit de infinitatea de întrebări și răspunsuri. Pleacă în lume, în căutarea unui maestru spiritual și devine călugăr în Himalaya. Calea nu este deloc ușoară, iar tinerețea, grația și splendoarea călugărului atrage încercări nenumărate. Înlăturarea perdelei cenușii a acestei lumi, a necunoscutului acestei lumi, necesită o forță interioară extraordinară.

M-am străduit prea puțin, am fost aproape de adevăr, iar abandonul era posibil. După un mic efort și problemele mele ar fi putut ajunge la un final. Aș fi putut ajunge un călugăr adevărat, gândi tânărul călugăr.

Zile cu adevărat grele, vin și trec, sădind îndoială asupra menirii sale.

Trebuie să existe un mesaj pe care universul să vrea să mi-l trimită, trebuie să existe ceva ce sufletul meu dorește să fie perfect, gândi tânărul călugăr.

Revine în lume după doi ani, pe drumuri periculos de tentante, că să-și caute fosta prietenă, doarece consideră că iubirea pentru ea îl împiedică să se desăvârșească. O găsește și descoperă că aceasta a devenit profesorul și mentorul unor copii și femei, într-un sat izolat. Pare împăcată, liniștită, ca o fată oarecare, simțind bucurie în viață și în faptele mărunte. Deși îl mai iubea pe Kartik, renunță la o uniune măruntă și își ajută prietenul să-și ducă la capăt menirea(iluminarea), prin renunțare la el.

Transformarea este instantanee. Prezența călugărului devine hipnotizatoare iar mulțimile îl urmează, în încercarea acestora de a se simți binecuvântați.

 -Vă doriți binecuvântări de la un călugăr. Să știți că acei călugări care binecuvântează în numele lui Dumnezeu pentru lucruri lumești sunt mincinoși și ipocriți. Omul care va promite că Dumnezeu vă va oferi fii, sănătate și prosperitate este sortit să ardă în flăcările iadului. Nu vă bateți capul să-i urmați. Sunt oamenii care L-au ucis pe Dumnezeu. Ascultați, Învățătorii sunt sortiți să vorbească în parabole pe care le auziti, dar pe care nu le vedeți. Nu vă ofer nimic din lumea asta, căci ce vă poate oferi un călugăr dezgolit, dacă nu nuditatea să? Căutați-I sufletul, căci l-a primit de la Dumnezeu.

 Un călugăr și prietena lui are un mesaj sublim, acela că învățătorul perfect poate fi chiar propriul sine.

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libhumanitas    libris    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.