Trei pe două biciclete

Categorii:   Ficțiune

Celebrul umorist britanic Jerome K. Jerome continuă în Trei pe două biciclete aventurile eroilor din Trei într-o barcă, de data această într-un periplu prin Germania, născut ca o revoltă mută împotriva vieții clasei de mijloc din epocă edwardiană. Observator și povestitor, dar și personaj, autorul realizează o satiră la adresa mentalității germane, surprinsă în manifestările ei comice, ca și a ordinii sociale prusace riguroase, satiră punctată în contrapondere cu subtile ironii față de optica britanică.

Umorul lui Jerome-uneori cu o urmă de sentimentalism, alteori tentențios-cunoaște o gamă largă de nuanțe, de la absurd și caricatural până la ironia fină. Conservator și anarhic în același timp, profund implicat, dar și detașat, acest umor păstrează un simț al echilibrului comic, a cărui normalitate se bazează pe perspectiva ironică asupra timpului-călăuza, filosoful, prietenul și bufonul lui Jerome, „bunul învățător Timpul“, căruia îi este dedicată această carte.

Editura: Leda
An apariție: 2008
ISBN: ISBN: 978-973-102
Pagini: 300

 

f64.ro

 

 

Trei pe două biciclete

Recenzie adăugată de către Alina

Cei trei prieteni George, Harris si Jerome (autorul însuşi), aceiasi eroi din Trei intr-o barcă, se hotarasc să facă o excursie pe biciclete în Germania. Roman apărut initial în anul 1900, Trei pe două biciclete evidențiază diferențele dintre englezi și germani, dar într-un mod subtil și inteligent specific autorului, Jerome Klapka Jerome. 

Abundența descrierilor din viața cotidiană  din ambele țări, reflectă o anumită aplecare către analiză și înțelegerea profundă a trăsăturilor specifice celor două popoare. Umorul limbajului este tipic englezesc dar pare mai viu ca niciodată pentru că este atemporal.

De remarcat sunt sarea și piperul care saturează pasajele referitoare la relațiile din cuplu. Sunt foarte inteligențe, ironice, deseori obiective și care merită gustate din plin.

Am uitat cu ce era îmbrăcată Ethelbertha, dar, indiferent ce purta, arăta fermecător. Eu eram îmbrăcat cu un costum bleumarin, tivit cu o panglică albă, subţire, care, cred, era de mare efect.

Voi, bărbaţii, nu puteţi înţelege, a continuat Ethelbertha, că, oricât de mult ar ţine o femeie la un bărbat, există momente în care se satură de el. Nu ştii cât de mult aş vrea să pot uneori să-mi pun pălăria şi să ies, fără să mă întrebe nimeni unde mă duc, cât am de gând să lipsesc şi când mă întorc. Nu ştii ce mult aş vrea uneori să comand o masă aşa cum ne-ar plăcea mie şi copiilor, dar la vederea căreia tu ţi-ai pune pălăria şi ai pleca la club. Nu ştii cât de mult aş vrea uneori să invit aici o prietenă pe care eu o agreez, dar tu nu; să merg în vizită la persoane pe care vreau eu să le vizitez, să mă duc la culcare când sunt eu obosită şi să mă trezesc când am eu chef să mă trezesc. Doi oameni care trăiesc împreună sunt obligaţi să-şi sacrifice tot timpul propriile dorinţe pentru celălalt. Câteodată este bine să mai slăbeşti un pic curelele. Gândindu-mă mai târziu la cuvintele Ethelberthei, am ajuns să le pătrund înţelepciunea; dar atunci, recunosc, m-am simţit jignit şi indignat.
— Dacă dorinţa ta, am spus, este să scapi de mine...
— Nu fi nătăfleţ, a spus Ethelbertha. Vreau să scap de tine doar pentru puţin timp, suficient pentru a uita că există unul sau două lucruri în care nu eşti perfect, suficient pentru a-mi aduce aminte ce om bun eşti în alte privinţe şi să aştept cu nerăbdare întoarcerea ta, aşa cum te aşteptam să vii pe vremuri, când nu te vedeam aşa de des încât să devin, poate, puţin indiferentă, aşa cum devii indiferent la lumina soarelui doar pentru că o vezi în fiecare zi.

Cartea Trei pe două biciclete este o aventură pe care trebuie să o trăim cu deschidere și disponibilitate la umor rafinat.

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libhumanitas    libris    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.