Sindromul Tarzan

Categorii:   Dezvoltare personală

Sindromul Tarzan, ca noțiune psihologică, reprezintă necesitatea cuiva de a rămâne agățat de persoana care nu i se potrivește sau de a se balansa convulsiv de la o persoană la alta, de teamă de a nu cădea într-un vid emoțional. Cei care suferă de acest sindrom trăiesc cu impresia că „a iubi“ înseamnă a suferi și că acest lucru presupune sacrificii și compromisuri.

 

Cum îți dai seama dacă ești atins de sindromul Tarzan? E foarte simplu: fie nu suporți să rămâi singur, sari de la o liană la alta, fie rămâi agățat de o singură liană, chiar dacă nu te mai mulțumește.

Editura: All
An apariție: 2013
ISBN: 978-606-587-054-3
Pagini: 344

 

noriel.ro

 

f64.ro

 

 

Sindromul Tarzan

Cum sa te eliberezi de lianele dependentei afective

Recenzie adăugată de către Alina

Pascale Piquet este o specialistă în dependenţa emoțională. Cu o istorie personală zguduitoare, autoarea face din adicție obiect de studiu. Hărțuită în prima căsnicie, a trăit violența domestică, însărcinată fiind. A divorțat și s-a mutat din Franța în Canada, cu fiica ei de 7 ani, unde a intrat într-o altă relație. S-a dovedit că și aceasta era una toxică. Fără familie sau prieteni, cade în alcool și îi dispare și ultima brumă de stimă de sine. Într-un moment de luciditate realizează că doar de ea depinde să-și refacă viața, își reia studiile și obține master în NLP (programare lingvistică neurologică). Bazându-se pe experiența proprie și cu studiile finalizate, Pascale Piquet ajunge să ghideze sute de cititori care au reusit să-şi identifice mult mai ușor problemele de dependența emoțională. Scrie cărți, ține seminarii și conferințe.

Sindromul Tarzan. Cum să te eliberezi de lianele dependenței afective este prima ei lucrare de succes. Încercând să exprime ce înseamnă sindromul Tarzan, introduce termeni ca Desperado și Gaura neagră afectivă. 

Ce îţi voi dezvălui despre sindromul Tarzan nu se bazează doar pe observaţiile făcute în timpul consultaţiilor sau pe cele făcute în rândul cunoscuţilor mei, ci şi pe experienţa proprie: în trecut, eu şi Tarzan am fost foarte apropiaţi. Evident, orice asemănare cu persoane reale sau care au existat la un moment dat nu este deloc întâmplătoare. Am caricaturizat prea mult comportamentele? Ai dori să adaugi ceva? Tu decizi!

Mai întâi aş vrea să precizez că dependenţa afectivă nu este o boală sau o condamnare pe viaţă; ea vine dintr-o programare greşită. Vestea bună este că poate fi deprogramată! Acum ştii că din cauza lipsei de afecţiune, a recunoştinţei şi a protecţiei din copilărie, ai fost obligat să-ţi construieşti întreaga viaţă de adult pornind în căutarea acestora.

Pe parcursul cărții autoarea dezvoltă și explică noțiunea de NLP și programare, dă exemple practice de identificare a problemelor. Procesul de cunoaștere nu este ușor, cere multă energie și  creativitate.

Desperado: foarte generos, oferi afecţiune fără limită, tânjind în acelaşi timp după atenţia celorlalţi, dependent astfel de ceva ce nu vei obţine niciodată. De asemenea, este imposibil să nu fi observat că, pe măsură ce semeni mai mult, culegi tot mai puţin. Şi asta pentru că dai ÎNTOTDEAUNA peste aşa-numiţii „profitori”. Efectiv, tu preferi să alegi pe cineva care suferă mai mult decât tine, pentru a putea începe operaţiunea de salvare. Numai aşa exişti, când cineva are nevoie de tine! Pradă emoţiilor excesive, deseori extravertit, nu eşti capabil să înţelegi motivul pentru care celălalt nu răspunde pe măsura aşteptărilor tale, după tot ce ai făcut pentru el. Te regăseşti în tipologia cavalerului salvator, venit pe un cal alb, sau în tipologia celui pe care nu-l lasă inima să abandoneze în stradă un pisoi rătăcit.

Gaura neagră afectivă: tu eşti cel care absoarbe afecţiunea şi recunoştinţa celorlalţi, fără a da vreodată ceva înapoi sau dând foarte puţin. Nu te saturi niciodată de atenţie şi afecţiune. Eşti ca un sac fără fund! Ai auzit de acele găuri negre din spaţiu, cunoscute pentru faptul că înghit tot ce trece pe lângă ele fără să mai lase cale de întoarcere? Înţelegi tu. Eşti lipsit de emoţii, deoarece trecutul te-a învăţat că vei avea numai de suferit dacă te laşi pradă lor; asta te face să fii mai degrabă introvertit. Ştii tu, de tipul „frumosul misterios” sau ”biata femeie deznădăjduită”.

Ca simplu cititor încerci să te decizi din care tabără faci parte și începi să observi în jur cele două tipologii. Sindromul Tarzan nu se referă numai la relația de cuplu, el este peste tot, în viața profesională și socială. Mai interesant este să știi şi ce faci după ce obții informația, dar pentru asta trebuie să fii foarte atent. Demascarea temerilor și identificarea problemelor de acest gen fac parte din procesul îndelungat al descoperirii de sine. Raportarea la subiecte actuale precum gelozia, independența femeilor, încrederea în forțele proprii, gestionarea emoțiilor, arta compromisului și acceptarea experiențelor diverse de viață face din Sindromul Tarzan. Cum să te eliberezi de lianele dependenței afective o carte bună, aducătoare de echilibru.

Poţi înceta să bei, să te droghezi, să fumezi, fără a-ţi pune viaţa în pericol, dar nu vei putea niciodată să nu mai iubeşti ori să nu mai tânjeşti după dragostea cuiva, pentru că, în adâncul tău, ştii că ai muri. Când deteşti pe cineva, nu arăţi iubire, ci faptul că te aperi. Indiferenţa însăşi este o reacţie generată de dragoste. Ştiu precis că vei susţine contrariul: dar te aştept la cotitură. Spune-mi, fără a denatura adevărul, că eşti foarte fericit, sănătos, iar viaţa ta este nemaipomenită fără dragoste şi afecţiune.

 

Cumpără cartea de aici:

libris    cartepedia    carturesti    elefant

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.