Naufragii

Categorii:   Ficțiune

Akira Yoshimura este unul dintre cei mai importanți prozatori niponi din a doua jumătate a secolului XX. Scris în virtutea unei fascinante tradiții literare, romanul Naufragii pune în scenă o dramă cu reverberații mitice, al cărei resort constă în suspendarea moralității.

Inspirat dintr-o veche legendă niponă, romanul al cărui narator este Isaku, un copil de nouă ani, ne poartă în mijlocul unei comunități izolate, încremenită în tradiții, al cărei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor.

Ni se înfățișează o lume a pauperității, unde oamenii de la marginea mării se îndeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde în alte sate în schimbul cerealelor, se îndrăgostesc și cad pradă geloziei, ducând o viață apăsătoare, peste care plutește mereu neliniștea așteptării. Însă tradiția de a atrage prin focurile întrebuințate la făcutul sării vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvăluie violența primitivă a comunității care, deși crede în perpetuarea sufletelor celor morți, este obligată să ucidă pentru a supraviețui.

Editura: Humanitas fiction
An apariție: 2016
ISBN: 978-606-779-038-2
Pagini: 184

 

elefant.ro

 

f64.ro

 

 

Naufragii

Recenzie adăugată de către Alina

Naufragii este un roman al așteptării și al ritualului. Akira Yoshimura crează imagini extraordinar de frumoase și le uzurpă apoi cu brutalitate. Tragismul scenelor au ceva magic în ele iar limbajul este seducător.

Pălării vechi de paie, ţuguiate, se mişcau din loc în loc pe linia ţărmului.
Stropi fini de apă, de la valurile ce se spărgeau de stâncile din depărtare, se ridicau şi se apropiau din ce în ce mai mult de malul pe care stătea Isaku, până ce apa mării se umfla din nou.
Ploua, iar deasupra mării plutea o ceaţă deasă. Prin găurile pălăriei lui Isaku se scurgea ploaia, amestecată cu stropi de valuri. Ţărmul străjuit de stânci era mărginit de o fâşie de nisip, de-a lungul căreia pălăriile ascuţite de paie se mişcau, adunând bucăţi de lemn, aduse de mare.

Lait motivul romanului, O-fune-sama, reprezintă o binecuvântare dar și un blestem în același timp. O întreagă comunitate supraviețuiește de pe urma unor nave eșuate dar în același timp dramele se perpetuează peste generații: oamenii pleacă în robie, copii ramân maturizați înainte de vreme iar tragediile familale sunt răscolitoare. Efectul de acțiune și reacțiune este foarte bine reprezentat de atragerea unei o-fune-sama, care înseamnă de fapt provocarea destinului și suportarea consecințelor inevitabile.

Culmile străluceau în lumina asfinţitului, iar pe cel mai înalt vârf se zărea o umbră de un roşu stins, decolorat. Din cauza ploii care ţinuse două zile, vârfurile fuseseră învăluite în ceaţă şi probabil că în acest răstimp frunzele copacilor se înroşiseră. Isaku rămase cu privirea aţintită la vârful muntelui. An de an, colorarea frunzelor în roşu începea de la acel vârf şi se lăsa încet-încet la celelalte culmi înlănţuite, iar în cele din urmă se întindea către poalele muntelui, colorând toată creasta, cu viteza unei avalanşe, într-un roşu aprins. Apoi trecea dincolo de văile adânci, la munţii mai puţin înalţi, şi ajungea să cuprindă deopotrivă şi muntele din spatele satului. Deobicei, în acel moment, pe vârfurile îndepărtate se va fi aşternut culoarea ruginie.
Marea dezlănţuită revărsa uneori binecuvântări neaşteptate, cu mult mai îmbelşugate decât orice altceva dădea rod pe pământul sterp sau putea fi adunat de pe ţărm, şi astfel pentru câţiva ani nimeni din sat nu trebuia să se mai vândă în robie. Însă aceste binecuvântări nu veneau decât foarte rar, iar oamenii trăiau rugându-se pentru ele. Înroşirea frunzelor era semnul că se apropia timpul unei posibile binecuvântări.

Pescuitul de subzistență, adunatul sării, împletirea coșurilor și a rogojinilor, vânatul primordial în pădure, confecționarea hainelor din scoarța copacilor, consacrarea ritualică a unei femei pentru a grăbi naufragiul vaselor pe plajă sunt tot atâtea manifestări ale încremenirii în spațiu și timp a societății japoneze.

La lăsarea serii, în faţa porţii fiecărei case se aprindea un mănunchi de cânepă, iar în nisipul de pe plajă se înfigeau făclii, pentru a întâmpina spiritele celor morţi plecate dincolo de mare. Spiritele urcau pe ţărm călăuzite de focul făcliilor şi se spunea că, urmând lumina cânepii, fiecare se îndrepta spre casa lui. În pridvorul caselor era pregătită o albie cu apă curată, întrucât se credea că spiritele se spălau pe picioare înainte de a intra.

Isaku, personajul principal din roman, duce o luptă interioară continuă, nu cere mai mult de la viață dar se luptă cu propria neputință. În așteptarea tatălui, care se vânduse pe trei ani pe câțiva saci de orez, acesta eșuează în asumarea rolul de cap de familie, fiind doar un copil.

La despărţire le spusese: „Să nu lăsaţi copiii să moară de foame“, dar Teru, sora cea mai mică, murise. Încredinţând viaţa celor din familie unuia ca el - pe care nu te puteai baza - tatăl ştiuse, fără îndoială, că pe unii dintre ei putea să nu-i mai revadă.

Succesiunea firească a anotimpurilor, relația maestru-discipol (dintre cei doi frați), conștientizarea prezentului tumultos anulează parcă violența și lipsa evidentă de moralitate a unei comunități izolate parcă în mod voit de către autorități. În numele satisfacerii nevoii primare de a supraviețui  se petrec lucruri greu de înțeles. Un mediu violent nu justifică pe altul dar nici nu lasă loc unei alte perspective. 

Akira Yoshimura este un maestru al cuvintelor. A creat în Naufragii o întreagă lume pentru a pune în evidență tarele firii omenești, le-a dat valențe mitice și acea stranietate greu de găsit în literatură.

Pe Isaku îl înecă plânsul. Îi era milă de tatăl său, care se întorcea acasă, unde mama nu mai era. Uimirea şi amărăciunea pe care avea să le simtă tatăl la aflarea veştii că dintre cei patru copii doar el mai trăia îi sfâşiau sufletul. Isaku nu voia să-i vadă disperarea. Ar fi vrut să îndrepte barca înspre larg şi să se lase dus de valuri, undeva departe.

 

Cumpără cartea de aici:

elefant.ro    libris    carturesti    lib humanitas    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.