Mai puternic decât frica

Categorii:   Ficțiune

In carcasa unui avion prăbușit în zăpezile de pe Mont Blanc, Suzie Baker găsește documentul care ar putea să-i facă dreptate familiei sale acuzate de înaltă trădare. Dar această descoperire compromițătoare pune în alertă serviciile secrete americane.

Andrew Stilman, reporter la New York Times, i se alătură fascinantei și enigmaticei Suzie Baker, pentru a da curs unei anchete de care depinde însăși viața tinerei femei. Urmăriți, manipulați, Suzie și Andrew trebuie să evite capcane și să dejoace planuri, riscând să dezvăluie unul dintre secretele cel mai bine păzite ale vremurilor noastre.

Personaje irezistibile, suspans bine dozat... Cu acest nou roman, Marc Levy imaginează o poveste de o uimitoare modernitate.

Editura: Trei
An apariție: 2013
ISBN: 978-973-707-893-3
Pagini: 336

 

cartepedia.ro

 

 

Mai puternic decât frica

Recenzie adăugată de către Alina

Marc Levy  face din Mai puternic decât frica o lectură de vacanță acceptabilă. Temă aleasă este una interesantă, aceea că americanii au respins cu foarte mult timp în urmă teza incălzirii globale, ceea ce acum este la vedere din punct de vedere politic. Informațiile, cuprinse într-un dosar secret numit Snegurocika, sunt disputate de servicii secrete și personajele principale ale romanului, Suzie Walker și ziaristul de la New York Times, Andrew Stilman. Bazată pe câteva informații reale, ficțiunea a putut lua o formă atractivă. 

Amintirea fostului logodnic, Shamir, cu care a escaladat muntele Mont Blanc, pentru a găsi rămășițele avionului Boeing 707 botezat Kanchenjunga, răzbate mereu de-a lungul romanului. Pentru că un fost pasager deținea în timpul prăbușirii un document important pentru familia Walker, era necesară o expediție pe Mont Blanc pentru recuperarea acestuia. Cum avionul se lovise de stâncile Tournette, la 4670 de metri altitudine, misiunea este una periculoasă. Luați de  avalansă, nimeresc la fundul unei crevase. Șamir îşi tăie coarda pentru a salva viața lui Suzie şi moare

Cu cât înaintam în lectură, atmosfera e plină de acțiune, suspans și pericol. Mai apar informații că bunica lui Suzie Walker intenţiona să trimită acel dosar secret guvernului Norvegiei, pentru a se opune americanilor în intenția de a distruge Artica, fapt care ar fi pus în pericol întreaga lume. De unde și  nevoia nepoatei de a demonstra că Liliane Walker nu este„trădatoare”. Deznodământul este demn de filmele de acțiune. Liliane Walker trăiește și este o doamnă foarte bătrană aflată sub protecția soțului său, George Ashton, un fost agent de securitate. Dosarul Snegurocika este recuperat și devine un  permis de liberă trecere si supravieţuire pentru Suzie Walker și Andrew Stilman.

Mai puternic decât frica este o poveste actuală care permite autorului să-și exprime convingerile politice și principiile de viață:

— Hotărât lucru, n-ai înțeles nimic. Cei pe care vreți să-i denunțați sunt de neatins. Conduc lumea după bunul lor plac. Câteva generații de oameni bine situați vor fi de ajuns pentru a controla toate rotițele sistemului, fără ca nimeni și nimic să le stea în cale. Consorții energetice, industrii agroalimentare, farmaceutice, electronice, de securitate, sector bancar, totul e al lor, chiar și cele mai prestigioase universități care predau viitoarelor elite frumoasa doctrină ce va perpetua sistemul. Când legile sunt atâtde complexe, încât devin imposibil de aplicat, singura care are câștig de cauză este legea celui mai tare. Am ajuns sclavii aurului negru. Tânjim mai puțin după echitate și adevăr și mai mult după aparate electrocasnice, mașini, medicamente, tot felul de electronice, de lumini ca să facem din noapte zi, după această bulimie de energie ai cărei proprietari au devenit ei. Și ne trebuie mereu mai multă, din ce în ce mai multă. Energia s-a transformat în liantul coeziunii sociale, iar stăpânirea ei e cea mai mare dintre puteri. În ultimii ani, în ce regiuni ne-am dus să luptăm în numele democrației? Acolo unde petrolul curge în valuri, acolo pe unde trebuie să treacă oleoductele, acolo unde se află terminalele petroliere. Am numărat oare victimele? Bogătașii finanțează campaniile electorale, iar politicienii aleși mulțumită lor le datorează supunere. Posturile-cheie sunt împărțite oamenilor lor. Banca Centrală, Trezorerie, Curtea Supremă, Senatul, Parlamentul, comisiile, toți se închină aceluiași lucru: puterea ce le-a fost încredințată și pe care vor s-o păstreze. Au corupt totul. Când popoarele pretind că vor să-și ia soarta în propriile mâini și când lucrurile încep să le scape de sub control, le e de ajuns să provoace un cutremur pe piețele economice. Nimic nu-i mai bun decât o criză economică zdravănă ca să îngenuncheze popoare și guverne. Dacă a luat cu împrumut, cel mai liber dintre întreprinzători e doar datornicul unui bancher, iar frumoasele noastre democrații au datorii până peste cap, în timp ce multinaționalele adună mai multe lichidități decât vor avea vreodată statele noastre. Populațiile strâng cureaua, sunt supuse unor politici din ce în ce mai severe, iar multinaționalele nu se supun niciunei reguli. Ați avut cumva impresia că promisiunile de a face nițică ordine în înaltele sfere ale finanțelor au fost ținute de când cu marea criză? Iar dacă totuși veți dezvălui ce au făcut în urmă cu patruzeci și șase de ani în Arctica pentru a-și însuși rezervele energetice de-acolo, nu ei vor pierde din stabilitate, ci țara noastră. 

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.