În numele poporului meu

Categorii:   Memorii

În numele poporului meu este extraordinara poveste a unei femei afgane care, în ciuda tuturor opreliștilor, a ajuns membră a Parlamentului Afgan și a luptei ei pentru respectarea drepturilor omului în Afganistan și în lume.

 

 "O carte de memorii de o importanță fundamentală pentru lumea contemporană." Kirkus Reviews

 „O femeie afgană îndrăznește să ridice vocea împotriva lorzilor războiului.“

Editura: Allfa
An apariție: 2010
ISBN: 978-973-724-307-2
Pagini: 320

 

dyfashion

 

 

 

În numele poporului meu

O femeie afgană îndrăznește să ridice vocea împotriva lorzilor războiului

Recenzie adăugată de către Alina

În numele poporului meu este o autobiografie bine instrumentată, asemănătoare unui documentar. Mărturia autoarei, Malalai Joya, o femei afgană  ajunsă în politică dintr-o nevoie acută de reprezentare a unor categorii de persoane, ținute sub control prin lipsă oricărei forme de educație, este cu siguranță un act de curaj.

 Problema războiului din Afganistan nu mai ține astăzi prima pagină a cotidianelor internaționale și nici nu mai apare în știri televizate, în timp ce conflictul armat există, fiind întreținut în mod voit. Asta în timp ce societatea civilă îngroașă rândul refugiaților(really) sau a victimelor. Așa cum reiese și din această carte, lipsa educației și existența unei culturi patriarhale rigide  au constituit fundamentul stării de fapt existențe de ani buni. Sărăcia extremă, foametea, analfabetismul și radicalismul din Afganistan au permis să fie atractiv pentru câteva țări, în funcție de sferele de influența politică. Resursele naturale sunt o parte a problemei. Dorința Americii de a-și plasa cât mai aproape trupele, în eventualitatea unui conflict armat cu China, pare cel mai convingător motiv. La urmă vin conflictele interne, care țin de apartenența etnică; ele sunt cele mai istovitoare de fapt, pentru că întrețin și justifică  intervenția străină în zonă.

Teoretic femeile din Afganistan nu mai sunt obligate legal să poarte burkhas, iar fetele pot merge la scoală, dar acestea încă sunt tratate în comunitate ca cetăteni de clasa a doua. Facțiuni ale mișcării islamiste recurg adesea la pedepse dure ce le sunt aplicate femeilor care refuză  propuneri de căsătorie, ies neînsoțite de o rudă bărbat, au fața descoperită sau participă în secret la cursuri de alfabetizare. Unele dintre cele mai îngrozitoare violențe împotriva femeilor se desfăsoară în regiunile rurale controlate de talibani. Grupurile fundamentaliste sunt sprijinite de armata Americană din zonă iar alegerile prezidențiale ale tării doar lasă impresia unui democrații. În aceste condiții  foarte puțini bani merg de fapt în eforturile umanitare. Îmbunătătirea sănătătii și educației populației sunt o prioritate dar nu fac obiectul interesului clasei politice, decât la nivel declarativ.

Un caz excepțional îl constituie viața lui Malalai Joya. Refugiată încă din copilărie, trăind  în exil în Iran și Pakistan, a fost îndrumată spre educație și a primit mereu sprijin din partea familiei.  Efortul ei de a ajuta alte tinere să se alfabetizeze nu a fost lipsit de pericole. A inițiat și coordonat activități de voluntariat până a ajuns o foarte tânără directoare de spital. A intrat în politică cu intenția de a-și face cunoscută viziunea asupra educației și sănătății, vrând să demaște ororile ascunse ale războiului. După doi ani de eforturi extraordinare prin care a încercat să semnaleze problemele reale ale oamenilor pe care-i reprezenta, este eliminată din Parlament, fiind considerată un element prea periculos pentru ordinea ancestrală agreată de către majoritatea misogină a bărbaților afgani. Amenințată cu moartea, ea ajunge să fie păzită permanent de gărzi de corp de încredere. Susține și astăzi conferințe, interviuri și militează pentru drepturile femeilor și copiiilor afgani.

 Derrick O’Keefe, activist  și editor canadian, este cel care a ajutat-o  pe Malalai să-și scrie povestea plină de curaj și să o facă  mai cunoscută comunității internaționale.

 În numele poporului meu este o odisee contemporană scrisă, ce aparține toturor femeilor din această lume. Îmi amintește  particular de tema condiției femeii islamice expusă în filmul "La Source de femmes" a lui Radu Mihăileanu. 

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libris    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.