Din călătoriile unei femei cu suflet de copil

Categorii:   Biografii   |   Memorii   |   Publicistică & Eseuri   |   Literatura română

Undeva în Sri Lanka, într‑un alt timp, o fetiță urmărește cu privirea mărită de teamă o procesiune rituală de elefanți. O vom revedea, în alte secvențe, asistând la erupția unui vulcan în Indonezia, jucându‑se cu un câine numit Akbar, învățând din zbor cuvinte și expresii în limbile unor țări exotice. O vom regăsi în Cipru, în momente tensionate, când un avion cu echipaj românesc riscă să fie aruncat în aer de teroriști, dar tatăl fetiței reușește să salveze prin negocieri viața a peste o sută de oameni.

După ani și ani, fetița va deveni un model de succes, va face carieră în TV și lumea modei și va călători prin lume. O parte dintre aceste călătorii, întrețesute cu povești din trecut, au ajuns între coperțile acestei cărți. În final, într‑un templu budist, un personaj enigmatic care nu este decât un mesager îi va dezvălui un secret care îi va schimba percepția despre trecut și viitor.

Editura: Univers
An apariție: 2018
ISBN: 9789733410393
Pagini: 224

 

cartepedia.ro

 

starshiners.ro

 

 

Din călătoriile unei femei cu suflet de copil

Recenzie adăugată de către Alina

Când simți că trebuie să-ți organizezi amintirile probabil că ai ajuns la un echilibru venit la pachet cu libertatea interioară. Pe Dana Săvuică o știm mai mult din lumea mondenă dar în acest volum, Din călătoriile unei femei cu suflet de copil, se prezintă prin intermediul unor evenimente marcante care au devenit amintirile unei femei puternice, mai târziu.

Fără o avea o stilistică literară definită, volumul se remarcă prin sinceritate și diversitate. Amintiri recente se împletesc cu cele din prima copilărie. Autoarea scrie „curat”, într-o oglindă a sufetului, despre călătoriile și experiențele din viață sa. Din Sri Lanka până în Cipru, din Paris până în America, tot apar descrieri de aeroporturi, avioane, feroborduri, scene de prezentare, ambasade, prieteni din copilărie sau adolescență, iubiri neîmplinite și oameni minunați care i-au impregnat personalitatea. Este important să-ți poți defini viața ca fiind plină de omenie și teste trecute.

Viața nu este o cursă, ci o călătorie care trebuie savurată la fiecare pas. Ziua de ieri e deja istorie, ziua de mâine e un mister, dar ziua de azi e un cadou prețios. La sfârșit va conta cel mai mult cât de bine am trăit, cât de mult am iubit și cât de bine am învățat să mă desprind de lucrurile din trecut.

Pasajele dedicate familiei sunt cele mai vizibile: tatăl, ambasador de succes în diferite state ale lumii, mamă, un etalon de frumusețe, căldură și dârzenie, soră cea mică, un companion de nădejde mereu. Părții măture din viața sa, care pare încă nevindecată, îi aloca foarte puțin timp în carte. Amănuntele picante legate de etichetă, întâlniri de gradul unu cu președinți de state, teroriști și luări de ostatici români, diferențe culturale greu de depășit fac atractivă această amintire liberă care este Din călătoriile unei femei cu suflet de copil.

Valurile bat țărmul în ritmul lor constant, ușor zbuciumat, apoi lin și iar zbuciumat. Stau pe nisipul alb, umbrită de frunzele groase ale unui palmier cu forma unor degete lungi ce uneori ajung până la mine, zgâriindu-mă ușor. O pasăre se aude zburând deasupra mea,  chemându-și perechea… Stau cu ochii închiși și las căldura să-mi învăluie corpul. Sunt un punct în univers, ca un fir de nisip pe insulă aflată în mijlocul Oceanului Indian… Copilul din mine râde. Este fericit. Mă bucur de viață. Cu un strigăt, mă arunc în ocean. Am o întâlnire dincolo de orizontul meu…

Cumpără cartea Din călătoriile unei femei cu suflet de copil de aici:

elefant.ro    libris    carturesti     cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.