Creierul de Homo Sapiens

Categorii:   Publicistică & Eseuri   |   Literatura română

„Ați auzit de inteligenta personală? Ea este acea inteligență care vă ajută să fiți un bun psiholog. Sau un „psiholog nativ”, cum s-ar zice. Ne folosim de această abilitate pentru a ghici informații privind alte persoane în funcție de acțiunile lor, dar și de aspectul lor fizic și vestimentar sau de diverse bunuri ale acestora. Iar aceste informații sunt utilizate apoi în a ne forma o impresie despre acea persoană și a o încadra într-o categorie de oameni cunoscuți. Din aceste informații putem deduce cum să ne purtăm în viitor sau putem ghici cauzele posibile din spatele comportamentului oamenilor. Dacă sunteți acest gen de om vă va plăcea această carte. Chiar o veți găsi fascinantă.” (Dragoș Cîrneci)

Editura: Eikon
An apariție: 2016
ISBN: 978-606- 711-488-
Pagini: 166

 

f64.ro

 

f64.ro

 

 

Creierul de Homo Sapiens

ghid de utilizare

Recenzie adăugată de către Alina

Creierul de Homo Sapiens - ghid de utilizare este o colecție de interviuri acordate de Dragoș Cirneci redactorului șef al revistei Psychologies, Iuliana Alexa. Autorul este doctor în psihologie și specialist în neuroștiințe. Lucrând în cercetare aplicată, Dragoș Cirneci aduce noi perspective asupra unor subiecte deja consacrate: cum manipulăm și suntem manipulați, învățare și memorie, creativitate, relații de cuplu, ataşamente și alte adicții, părinți și copii, stres, creierul și imunitatea.

Ca și metodă de învățare eficientă autorul recomandă auto-testarea. Repetiția distribuită în timp funcționează mai bine, cu pauze mai mari între repetiții (de peste 30 zile). Aceste distanțe lungi între perioadele de studiu duc la păstrarea conceptelor fundamentale care stau la bază cunoștințelor avansate.
Auto-explicarea este o altă tehnică menționată, de utilitate moderată, care ajută la învățare. Prelucrarea informațiilor cu ajutorul unor întrebări ajută integrarea unor noi informații în setul de cunoștințe deținute anterior. Dragoș Cîrneci spune că o conectare a unui simț la o acțiune ne face mult mai conștienți, ne ajută să învățam cum să ne descurcăm în situațiile noi și ne ajută să găsim la aceeași problemă mai multe rezolvări. De asemenea creierul uman se poate reface, datorită plasticității sale, atât din punct de vedere fizic cât și a rețelelor care stimulează această proprietate, prin rescrierea
amintirilor traumatice (extinție).

În carte este menționat faptul că emoțiile sunt asociate unor așteptări (plăcute sau neplăcute). Asta se numește motivație, care tehnic vorbind, se împarte între motivație aversivă(de evitare) și motivație apetitivă(de abordare, de apropiere). Cum creierul este o „masină biologică” care este programată să caute și să învețe pattern-uri (organizări de informații), importante sunt regulile și cum forțăm nota ca să-l reprogramăm constructiv.

Din dialogul celor doi mai reiese și că dragostea este o adicție (dependență), pentru că dragostea și drogurile se bazează pe aceeași neuroni, ai plăcerii. Tot în aceași neuroni ai plăcerii apar stresul și depresia. Această neurochimie dublă a iubirii ne relevă că dragostea și suferința sunt cele două fețe ale aceleiași monede. Din punct de vedere chimic, oxitocina, vasopresina(cu rol în atașamentul și dragoste pe termen lung), dopamina și endorfinele ne fixează în creier atașamentele, unde capătă valoare și dau vieții un sens. Concluzia este că „noi suntem adicțiile noastre” așa cum precizează autorul.

Creierul de Homo Sapiens - ghid de utilizare este o carte foarte interesantă de psihologie și dezvoltare personală în același timp, care se remarcă prin informațiile furnizate de noile descoperiri științifice.

Spre final, Dragoș Cîrneci recomandă: „Dacă vreți un secret cum să vă mențineți imunitatea cât mai bună fără să luați nici un fel de medicament - înconjurați-vă de oameni cu care puteți povesti ce vă interesează și pe care știți că vă puteți baza oricând, implicați-vă în activităţi care au o semnificație deosebită pentru voi, în care credeți foarte mult și încercați să aveți cât mai des anticipări pozitive. Adică să vă gândiți la lucruri plăcute care urmează să vi se întâmple: succese, întâlniri, excursii, cadouri, etc. Toate acestea vă întăresc și creierul și imunitatea.’’

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libris

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.