Cifrul de sticlă

Categorii:   Fantasy   |   Ficțiune

„Cifrul de sticlă este absolut minunată. Construcția aceștei lumi este foarte convingătoare, intriga are un ritm alert și adesea surprinzător, iar ideile din spatele romanului sunt complet originale. Ador această carte.” - Nancy Farmer, autoarea bestsellerului New York Times Nume de cod: Verity

„Este plină de idei fabuloase, interesante, despre natura hărților, despre natura timpului…Cifrul de sticlă este absolut superbă. Imaginația autoarei este uluitoare” - Nancy Pearl, la NPR.org

 

Până acum, ea nu a văzut lumea decât prin intermediul hărților. Habar nu avea ce pericole ascund ele.  

Este anul 1891. În urmă cu aproape un secol, Marea Scindare a zvârlit toate continentele în perioade de timp diferite, de la preistorie până la viitorul îndepărtat. În această lume nouă, crearea hărților a devenit una dintre artele frumoase-un amestec de știință și magie. 

Sophia Tims provine dintr-o familie de exploratori și cartologi. Cu opt ani în urmă, părinții ei au plecat într-o misiune urgentă, din care nu s-au mai întors. Acum locuiește cu genialul unchi Shadrack, cel mai de seamă cartolog din Boston, care o învață tot ceea ce știe.

Apoi Shadrack este răpit. Sophia este nevoită să plece în căutarea lui, cu ajutorul lui Theo, un refugiat din Vest. Nu are idee că și viețile lor sunt în pericol, la fel ca viața unchiului ei. În timpul călătoriei, Sophia trebuie să păzească cel mai important artifact din colectia lui-o hartă care dezvălui cea mai valoroasă comoară în lume.

Editura: Unicart
An apariție: 2017
ISBN: 978-606-576-501-6
Pagini: 390

 

elefant.ro

 

 

Cifrul de sticlă

Recenzie adăugată de către Alina

S.E.Grove, autoarea trilogiei Creatorii de hărți din care fac parte „The Glass Sentence” (Cifrul de sticlă), „The Golden Specific” (Poţiunea de aur), „The Crimson Skew”, este un istoric atipic și un călător împătimit. A crescut în America Latină și SUA și este obişnuită să locuiască în diferite locuri. În ultimii douăzeci și cinci de ani, s-a mutat cel puțin o dată la doi ani.  Autoarea își petrece cea mai mare parte a timpului citind despre imperiul spaniol și a început să scrie despre imperii inventate abia când s-a hotărât să locuiască o perioadă mai lungă în Boston. Istoria care o atrage nu este despre oameni celebri, care, oricum, primesc multă atenție, ci cea a oamenilor necunoscuți. Îi place foarte mult să citească istoriile care te pot scufunda într-un timp și un loc, dând un sentiment de comuniune cu viața de zi cu zi de acolo.

Acțiunea din Cifrul de sticlă este plasată în anul 1891 când urmează să treacă un proiect de lege care ar închide frontierele tuturor străinilor și va cere cetătenilor să achiziționeze documente pentru a călători în afara Occidentului. Pentru toți cei fără documente, va avea loc o deportare rapidă pe 4 iulie. Acest lucru ar pune capăt vârstei explorării, iar pentru părintii exploratori pierduți ai adolescentei Sophiei Tims, personajul principal al romanului, împiedicarea întoarcerii în Boston. Totul din cauza evenimentului numit Marea Scindare din 1799, când continentele lumii au fost transportate brusc în diferite perioade de timp. Nepoata celui mai important cartograf din Boston, Shadrack Elli, Sophia ajunge să se aventureze dincolo de New England atunci când unchiul ei este răpit, iar casa lor și toate hărţile si hârtile prețioase ale acestuia sunt vandalizate. Ea ajunge să-și caute unchiul cu ajutorul lui Theo, un refugiat din Occident și împreună călătoresc în necunoscut, întâlnesc pirați, refugiaţi și comercianți, bazându-se pe o combinație a hărtilor lui Shadrack.

Modul în care este prezentată lumea ca fiind fracturată și aruncată în diferite epoci sau felul în care timpul, care se află în inima experienței Mării Scindări, devine o posibilă sursă de teroare face din Cifrul de sticlă o poveste şi pentru oameni mari, nu numai pentru adolescenți. „Sophia, până la moartea ei infinită, nu avea ceas intern, un minut se simțea atâta timp cât o oră sau o zi. Ar putea experimenta o lună întreagă și o lună întreagă ar putea trece în ceea ce o simțea că o secundă.” Pierderea noţiunii timpului este un subiect foarte actual şi pentru că toată lumea simte acest lucru, într-un mod sau în altul, romanul deschide o uşă către alte subiecte serioase. Ideea de a transforma acest defect într-un avantaj este foarte interesantă pentru că ne ajută să ne întrebăm și cum o să facem.

Hărți misterioase făcute din apă, metal, cârpă, ceapă, sticlă, hărți de memorie, Carta Mayor (harta secretă a lumilor), personaje exotice, pirați buni, magie, monștri, rase diferite, răufăcători, lumi subterane, aventuri pe continente noi aruncate în diferite Veacuri, denotă o imaginație intensă și așa cum spune în carte autoarea, „veți vedea prin mine” toată acțiunea. Personaje bine conturate și puternice ca Blanca, Calixta, Shadrack, doamnă Clay se împletesc cu multe creaturi ciudate, fanatice și puse la grămadă. Unele, denumite Lachrima, deși infiorătoare, au cu adevărat o poveste de spus și de importantă imediată pentru că, capacitatea de a empatiza este un subiect mereu sensibil. Înțelegerea durerii altor ființe poate fi cu adevărat copleșitoare.  

Cifrul de sticlă este un roman de aventuri minunat, pentru adolescenţi şi adulţi, și merită citit pentru bogăția cu care sunt evocate lumile pline de povești nesfârșite. Abia aștept să citesc și traducerea celorlalte două volume din seria Creatorii de hărţi

 

Cumpără cartea de aici:

 libris

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.