Peripețiile lui Nastratin Hogea

Categorii:   Povestiri inițiatice

Nastratin Hogea a fost un învățător și un cleric musulman știutor de carte, care a rămas faimos prin scurte povestiri satirice. În aceste scurte povestiri cu tâlc, el încurajează cinstea și adevărul în defavoarea minciunii și a nedreptății, indiferent de clasa socială din care provin oamenii. Nastratin are întotdeauna răspunsul pregătit, dă dovadă de istețime și de înțelepciune, îmbină umorul și corectitudinea.

De-a lungul generatiilor, noi și noi povestiri au fost adăugate, altele au fost modificate, iar personajul și poveștile sale s-au răspândit și în alte regiuni. Dintre miile de povestiri de astăzi, nu se poate spune care sunt originale și care au fost adșugate ulterior. Temele povestirilor au devenit o parte a folclorului multor popoare și exprimă imaginația colectivă a mai multor culturi. Deși numeroase povestiri î ilustrează pe Nastratin în satul sau în orașul său natal, ele fac referire la concepte atemporale. Acestea înfățișează un tip de înțelepciune populară viguroasă care triumfă în fața tuturor încercărilor și nedreptăților la care sunt supuși oamenii.

Editura: Editura Herald
An apariție: 2017
ISBN: 978-973-111-637-2
Format: 13 x 20 cm
Pagini: 272

 

vegis.ro

 

 

Peripețiile lui Nastratin Hogea

De ---

Recenzie adăugată de către Alina

Peripețiile lui Nastratin Hogea reprezintă o colecție de povestiri pline de satiră și înțelepciune, cunoscute nouă datorită apariției primei variante culte întocmite de Anton Pann, în versuri, Din năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea. Având ca personaj central pe Nastratin Hogea (nume provenit din limba turcă) și poziționate mereu în lumea satului, povestirile fac referire la niște concepte de moralitate, reflexive şi fără timp.

Nastratin chiar este o persoană care a trăit în Anatolia, Turcia, născut fiind în satul Hortu din Sivrihisar, Eskisehir în secolul al XIII-lea. S-a stabilit în Aksehir, iar mai apoi în Konya unde a și murit. Din necesitate, a devenit un personaj și un simbol al  înțelepciunii colective. Cea mai cunoscută denumire a sa este cea de Nastratin Hogea dar el poate fi regăsit, în funcție de cultura în care a fost naturalizat, ca și Nasreddin Hoca (turcă), Nasr al-Din (în arabă), „Hogea”, „Mullah”, sau „Efendi”, Nasriddin Afandi (uzbecă), Nostradin Hoxha (albaneză).

Ediția de față reprezintă o traducere a unei variante provenite din folclorul persan iranian și a beneficiat de ajutorul domnului profesor și cercetător al literaturii persane, Naser Nikoubakht.

Aproape ca un izvor din care stă să țâșnească mereu apa pură, Peripețiile lui Nastratin Hogea ne oferă învățături, ne face să râdem sau să ne întristăm, ne pune pe gânduri și în final ne lămurește prin răspunsul simplu dar plin de tâlc:

Unde e Dumnezeu?

Un prieten a venit la Nastratin Hogea și i-a spus:
- Dacă îmi spui unde este Dumnezeu, îți dau o monedă.
Nastratin i-a răspuns:
- Dacă îmi spui unde nu este, îți dau eu două monede!

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.