Lebăda neagră

Categorii:   Publicistică & Eseuri

„Una dintre cele mai influente 12 carti de dupa Al Doilea Razboi Mondial.“ - The Times

„O operă de artă.“ - Chris Anderson, autorul cartii Coada lunga

Cea mai vanduta carte de non-fictiune din 2007 pe Amazon.

40 de saptamani in topul listei cu carti bestseller a New York Times.

2 ani pe lista cu lecturi recomandate de BusinessWeek.

Bestseller in Germania, Elvetia, China, Italia, Brazilia, Israel, Spania etc.

 

Taleb a fost inclus in 2009 pe lista „celor mai influenti guru in management“ elaborata de Forbes.

„[...] profetul boom-ului si al doom-ului, adica al cresterii si pieirii in lumea noastra; cea financiara si politica indeosebi.“ - Emil Hurezeanu

Editura: Curtea veche
An apariție: 2010
ISBN: 978-973-669-962-7
Format: 150x230
Pagini: 504

 

noriel.ro

 

cartepedia.ro

 

 

Lebăda neagră

Impactul foarte putin probabilului, ediția a II-a

Recenzie adăugată de către Alina

Autorul, Nassim Nicholas Taleb (născut în 1960) s-a născut în Amioun, Liban și provine dintr-o familie aristrocrată cu rădăcini greco-siriene (bunicul său a fost ministrul Apărării și vice-premier). A obținut diplomele de licentă și de masterat la Universitatea din Paris și deține un MBA de la Școala Wharton de la Universitatea din Pennsylvania (1983). A devenit  doctor în științe de management la Universitatea din Paris (Dauphine) în 1998. Taleb și-a schimbat cariera și a devenit cercetător matematic și eseist filosofic în 2006. A fost profesor la mai multe universităti, deținând funcții la Institutul de Științe Matematice Courant din New York, la Universitatea din Massachusetts Amherst, la London Business School și la Universitatea Oxford. Din septembrie 2014 este co-redactor șef al revistei academice  ’’Analiza riscurilor și a deciziilor’’. La sfârșitul lui 2015, Nassim Nicholas Taleb, împreună cu Robert J. Frey și Raphael Douady, au format Institutul Real de Riscuri Mondiale. A primit un doctorat onorific de la Universitatea Americană din Beirut în 2016. Cărțile lui Taleb au peste 100 de traduceri în 35 de limbi.

 Prima ediție a cărții ‘’Lebăda neagră’’a apărut în 2007 și a fost un success. Cea de a doua ediție a apărut în 2010 și s-a vândut în aproape 3 milioane de copii. Titlul cărții, „lebada neagră”, provine dintr-o expresie latină scrisă de poetul Iuvenal, care presupune că un om bun este la fel de rar că o lebădă neagră (rara avis in terris nigroque simillima cygno), deci o expresie folosită pentru a evidenția imposibilitatea realizării unui lucru. După ce exploratorul olandez Willem de Vlamingh a descoperit lebede negre în vestul Australiei (1697), expresia a început să fie folosită pentru a defini un lucru imposibil ce poate deveni posibil mai târziu.

Nassim Nicholas Taleb a susținut că fundamentele economiei cantitative sunt defecte și foarte autoreferențiale. El afirmă că statisticile sunt fundamental incomplete, deoarece nu pot prezice riscul unor evenimente rare, o problemă care este acută proportională cu raritatea acestor evenimente. Evenimentele de tip ‘’lebăda neagră’’ sunt evenimente greu de prevăzut și cu impact major.

Scrierile lui Taleb cuprind termeni ca: eroarea ludică, eroarea narativă, eroarea confirmării, eroarea circularitătii, eroarea dovezilor tăcute. Discutând despre ‘’eroarea Ludic’’  el scrie: "Partea intunecată a Lunii este mai greu de văzut, lumina strălucitoare a acesteia costă energie. În același mod, lumina strălucitoare nevăzută este costisitoare atât în efortul computațional, cât și în cel mental". Taleb ne invită să nu mai credem în povești. Eroarea ludică și cea narativă merg mană în mană. Argumentul său se bazează pe ideea că modelele predictive se bazează pe Teoria Formelor lui Platon, care gravitează spre puritatea matematică și care nu iau în considerare unele idei-cheie, cum ar fi: imposibilitatea de a poseda toate informațiile relevante, că variațiile necunoscute mici  au un impact imens și teoriile sau modele eronate care se bazează pe date empirice nu iau în considerare evenimente care nu au avut loc, dar care ar fi putut avea loc. Eroarea confirmării este căutarea  permanență a unor exemple care să ne confirme punctul de vedere și care să ne convină. Eroarea circularitătii este de fapt o absență a dovezilor pe care o prezentăm drept dovadă absenței. Eroarea dovezilor tăcute este data de acei martori pe care nu-i invocăm niciodată.

În finalul lucrării, Nassim Taleb explică cum ne poate tulbura dependenţa faţă de bunurile materiale şi face referire, printre alţii, la Seneca:

‘’Seneca a fost marele învățător și practicant al stoicismului, cel care a trasnformat stoicismul greco-fenician din discurs metafizic și teoretic în program de viață practic și moral, adică într-o cale de a atinge summum bonum(expresie intraductibilă ce înfățișează o viață de calități morale supreme, așa cum era percepută de romani). Dar și fără acest țel intangibil, el ne poate oferi un sfat pragmatic, probalil singurul pe care eu îl văd transpus din vorbe în fapte. Seneca este cel care (ajutat de Cicero) l-a învățat pe Montaigne că ‘’a filosofa înseamnă a învăța să mori’’. Tot Seneca este cel care l-a învățat pe Nietzsche ce înseamnă amor fati („’iubeste-ți soarta’’), lucru care l-a făcut pe acesta să ignore și să sfideze necazurile, relele tratamente ale criticilor și boala proprie, ajungând chiar să fie plictisit de toate astea.

Pentru Seneca, stoicismul e legat de gestionarea pierderilor și de găsirea căilor prin care să ne depășim aversiunea față de pierdere-cum să devenim mai puțin dependenți de ceea ce avem. Amintiți-vă de ‘’teoria perspectivei’’ emisă de Danny Kahneman și de colegii lui: dacă vă dau o casă frumoasă și un Lamborghini, vă transfer un million de dolari în cont și vă pun la dispoziție o rețea socială și dacă, după câteva luni, vă iau totul, în final veți fi într-o situație mult mai proastă decât dacă nu s-ar fi întâmplat nimic între timp.’’

Pe lângă informațiile tehnice dense și stoicismul afișat al autorului în abordarea temei câștigului, Lebăda neagră ne ofera un mesaj complex, acela că zi de zi ne expunem unor riscuri enorme neacordând nicio atenţie evenimentelor puţin probabile.

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libris    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.