Gastro NOIR

Categorii:   Contemporan   |   Mister   |   Thriller   |   Literatura română

13 povestiri reunite de Bogdan Hrib

Acest volum are 13 povestiri cu 13 autori. Poate părea o întâmplare. Chiar poate fi o întâmplare. Sau poate nu...

Pe mulți dintre autori îi veți recunoaște din volumul colectiv precedent „Noir de București” lansat în noiembrie 2017. Sau din romanele publicate. La fiecare mi-am permis să scriu câteva vorbe, adică un fel de prezentare-introducere.

Doar rețetele sunt 14. Ca să nu fim superstițioși.

Editura: Tritonic
An apariție: 2018
ISBN: 978-606-749-362-7
Pagini: 385

 

elefant.ro

 

vivre.ro

 

 

Gastro NOIR

Recenzie adăugată de către Alina

Cumpără cartea Gastro NOIR de aici:

elefant.ro    libris    carturesti     cartepedia

Gastro NOIR este un volum de povestiri legate de mancăruri otrăvite, detectivi și mister. Împărțite că mese ale zilei, adică mic dejun, gustări, feluri principale și desert, povestirile autorilor se desfășoară atât în prezent cât și în trecut (ca Plăcintele cu ighemonicon a lui Horia Gârbea). Pe lângă prozele propriu-zise sunt publicate la final și rețetele folosite în povestiri de fiecare autor. Deci o lectură interesantă pentru iubitorii de literatură de gen.

Răsfăț la micul dejun a lui Lucian Dragoș Bogdan o are în prim plan pe Tünde, o polițistă tânără, care dejoacă o înscenare urâtă și scapă in aest fel de un coleg agresor. Plăcintele cu ighemonicon a lui Horia Garbea sunt cele de pe masa lui Vodă, dăruite fiind de vornicul Hrisante Gârboveanu. Atmosferă așezată, cu boieri și vin aromat. O pungă de alune tăvălite duce pe o pistă greșită criminaliștii în investigarea morții unui bătrân agent. Anamaria Ionescu aduce suspans și fascinație. Ștefania Cosovei în Al 23-lea ingredient dezvăluie secretul celebrului Bitter Veronique. Învechită în butoaie de stejar,  „fondată în 1939”, băutura e definitivată de o formulă magică, un descântec. Oglinzile paralele ale Rebecai Cojocaru dau în vileag povestea domnului Nelu și a celor care trăiesc pe stradă. Ieși din lectură cu un gust amar al neputinței.

Petru Berteanu în Salată de semiton descrie lumea dură a afacerilor, care câteodată te poate forța să mori. Doi frați, unul nevăzător dar bucătar convins și unul afacerist de succes dar cam naiv, încearcă să iasă la liman.

De ce eu? este întrebat detectivul francez Robert Trombonard de victima sa. Raymond Clarinard îi face singur dreptate unei bunicuțe care și-a pierdut nepoata, victimă sub roțile unui șofer inconștient.

Bogdan Hrib în Fusilli rossi îi permite scriitoarei Antonela Cerasela Dunăreanu să-și ucidă colaboratorul - patron al unei tipografii, cu mâncare, pentru un motiv atât de banal: sex.

Fire ascunse a lui Daniel Timariu dezvăluie lumea racketilor români și străini. Trafic de persoane, afaceri paravan, răzbunări sângeroase. Desertul cu comisar și friscă a Teodorei Matei vorbeşte de Moș Polonic de la „Mărul de Aur”, sechestrat de fiul său, chef Roland. Un final apoteotic încărcat de senzualitate provocatoare.

Ligia Enache în Dulce ca moartea ne aruncă în zona concursurilor gastronomice. Iubiri ideale dar mortale își fac loc în lumea drogurilor și a dealerilor.  Adevărat ADN Perfect Defect este în povestirea Monicăi Ramirez. Un soț iubitor își anticipează moartea și o iartă pe soția sa cleptomană și criminală. Lucia Verona în Anticarul și andivele amintește de o crimă veche de la hotelul Deva. În prezent, în subsolul „Corăbiei nebunilor” suntem martorii unor morți suspecte și a unei recuperări personale, un adolescent dependent de droguri.

Poveștirile reunite de Bogdan Hrib nu sunt „de groază” și încurajează atracția pentru mister și intrigă. Gastro NOIR încurajează atât scriitorii de Mystery&Thriller cât și citorii să se apropie de acest gen care ia amploare în ultimii ani.

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.