Fata care a băut luna

Categorii:   Pentru copii   |   Fantasy

Nori grei de nefericire atarna deasupra Protectoratului: an de an, locuitorii sunt nevoiti sa sacrifice cate un bebelus ca vrajitoarea cea rea sa nu se razbune pe ei.

De cealalta parte a zidurilor orasului se intinde Mlastina plina de pericole, unde traieste Xan, batrana care an de an ia copiii alesi pentru sacrificiu si ii duce tocmai in celalalt capat al padurii, unde ii lasa in grija oamenilor din Orasele Libere.

Pe drum, Xan ii tine pe copii la piept si le da sa bea lumina stelelor. O data, o singura data, din greseala, batrana hraneste o fetita cu lumina lunii, dandu-i astfel puteri magice neinchipuit de mari si legandu-si pe vecie destinul de al fetei care a baut luna.

Imposibil de lasat din mana! Fata care a baut luna e la fel de captivanta si de complexa ca Peter Pan si Vrajitorul din Oz. - The New York Times Book Review

Editura: Arthur
An apariție: 2018
ISBN: 9786067883381
Pagini: 360

 

elefant.ro

 

 

Fata care a băut luna

Recenzie adăugată de către Beatrice

Cumpără cartea Fata care a băut luna de aici:

elefant.ro    libris    carturesti     cartepedia

Kelly Barnhill, premiată cu Medalia Newbery în 2017, scrie o poveste atât pentru copii, cât și pentru oameni mari. Dualitatea, binele și răul, contrastele puternice între urât și frumos, iubirea, sunt fundamentele lumii create de Kelly.

Deși ne este prezentată ca fiind o lume fantastică, se aseamănă izbitor de mult în unele aspecte cu realitatea în care trăim. Multe cărți fantasy sunt bazate pe niște povești cât de cât similare în ceea ce privește sistemele de guvernământ ale lumilor create. Majoritatea vorbesc despre o lume condusă de o grupare smintită, care manipulează ființele subordonate lor, care urzesc împotriva binelui general al popoarelor. Din acest punct de vedere, Kelly Barnhill demască la rândul ei ceea ce a ajuns să vadă și să constate în jurul ei. Deși este o poveste, și teoretic ar trebui să ne îndrepte atenția către o lume fantastică în care se împletesc detalii magice la tot pasul, Kelly construiește o lume foarte apropiată de realitatea zilelor noastre.

Protectoratul tiranic în care s-a născut personajul principal al poveștii nu este departe de sistemul de guvernare mondial. Oamenii locuiesc într-o cetate plină de spaimă și de frici, unde soarele apare pentru câteva ore și este necesar să-și sacrifice copilașii pentru echilibrul precar al nefericirii lor. Dincolo de zidul cetății se întinde o pădure periculoasă, în care domnește o vrăjitoare ce le cere tributul anual pentru a nu curma existența tuturor. Descoperim că adevărul este mai aproape de un alt sistem de manipulare mult mai cunoscut nouă tuturor, dar pe care doar unii dintre noi îl iau drept adevăr.

Personajul principal al poveștii, unul dintre copiii sacrificați, este Luna. Ea ajunge să trăiască într-o lume plină de magie, mai întâi îngrădită de bunica Xan, pentru ca apoi să-și dezlănțuie puterile albastre-argintii.

Oamenii care își puneau întrebări erau marginalizați și în pericol de moarte, căci casta Surorilor Stelei, alcătuită din femei erudite și războinice, avea grijă ca locuitorii cetății să nu ajungă să descopere adevărul despre viața lor.

Aceasta este doar o parte a lumii în care s-a născut Luna, plină de minciuni, de manipulare, de înșelătorie, de restricții, de prizonieri, de oameni adormiți, dar mai există și o lume a oamenilor liberi, a copiilor stelari, a frumuseții, a vieții, a iubirii, iar Luna este speranța pentru aceia care au nevoie de salvare.

Cartea apelează la nevoia noastră de eroi, dar deși e minunată speranța ca cineva să apară și să ne salveze de mlaștina care ne înghite, căci o analogie ne este permisă având în vedere subiectul cărții, ideea este ca fiecare să se trezească și să se transforme, astfel încât noua lume salvată să se fundamenteze pe conștiințele treze ale oamenilor, pe înțelegerea lor clară că ei împreună sunt motorul lumii. E adevărat că eroul este acela care are un rol de netăgăduit în transformarea ființelor care ajung să-l urmeze, dar trebuie să înțelegem că oamenii nu sunt niște neputincioși care își așteaptă moartea sau salvarea fără să facă nimic. Fiecare trebuie să contribuie la această salvare prin transformarea personală, așa cum ne sugerează viața lui Antain, unul din personaje.

Există vrajă în lumina stelelor, nu încape vorbă. Știe toată lumea. Dar, din cauză că are de străbătut o distanță atât de mare, magia din această lumină este fragilă și difuză, întinsă în firele cele mai delicate. Lumina stelară are în ea destulă magie cât să hrănească un copil și să-l mulțumească, iar în cantități mari poate chiar să trezească ce-i mai bun în sufletul și în mintea acelui copil. Ajunge cât să binecuvânteze, dar nu să te vrăjească.

„Inima este alcătuită din lumina stelelor
Și din timp.
O înțepătură de dor pierdută în întuneric.
O coardă neîntreruptă care leagă Infinitul de Infinit.
Inima mea râvnește la inima ta și dorința i se împlinește.
Între timp, lumea se învârte.
Între timp, universul se extinde.
Între timp misterul dragostei se dezvăluie,
Iar și iar, misterului care ești tu.
Am plecat.
Mă voi întoarce.”

 

Alte recenzii publicate de Beatrice

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.