Enzima miracol

Categorii:   Sănătate

Un mega-bestseller în țara de origine a autorului, Japonia, cartea de față prezintă teoria lui privind enzima sursă. În esență, el identifică o enzimă precursoare pe care organismul nostru o transformă în enzimele specific necesare pentru a susține, menține sau repara corpul și funcțiile sale. Adevărul mesaj al cărții este: stilul de viață este fundamentul pentru sănătate. (Publisher’s Weekly)

Notă: cartea de față se dorește a fi doar un volum de referință, nu un manual de medicină. Înformațiile prezentate aici au menirea de a vă ajuta să luați hotărâri în privința sănătății dumneavoastră în cunoștință de cauză. Nu avem intenția să propunem alternative la tratamentul prescris de doctorul dumneavoastră, care cunoaște mai bine nevoile dumneavoastră specifice. Dacă bănuiți că aveți o problemă medicală, vă îndemnăm să apelați la o îngrijire medicală competentă.

Editura: Lifestyle
An apariție: 2013
ISBN: 978-606- 8309-21-
Pagini: 208

 

libris.ro

 

 

Enzima miracol

Cum să ajungi sănătos la 100 de ani

Recenzie adăugată de către Alina

Enzima miracol este o lucrare foarte cunoscută a medicului japonez Hiromi Shinya, cel care a inventat și a testat clinic o abordare medicală care pornește de la rezerva de enzimă vitală pe care o are corpul, denumită de el enzima-minune.

Din punctul de vedere al autorului, dacă epuizăm aceste enzime-sursă (ne naștem cu o cantitate limitată), ele nu vor mai fi într-o cantitate suficientă pentru a repara celulele într-un mod adecvat. Astfel, cu timpul, apar cancerul și alte boli degenerative.

Aş sugera înlocuirea vechii zicale „mâncaţi, beţi şi veseliţi-vă, pentru că mâine veţi muri” cu „mănâncă şi bea cu înţelepciune, ca să trăieşti vesel, şi azi, şi mâine”. Şi doresc, în această carte, să vă arăt cum se face.

Pornind de la ideea că „trupul nostru are o capacitate miraculoasă de a se vindeca singur” autorul îşi explica teoria:

Cred că există o enzimă-sursă — o enzimă-prototip, nespecializată. Această enzimă sursă are potențialul de a deveni orice tip de enzimă, în momentul în care apare o anumită necesitate. Ipoteza mea, care a evoluat de-a lungul anilor mei de practică medicală clinică și de observație, se poate enunța simplu: sănătatea ta depinde de cât de bine menții — în loc să epuizezi — cantitatea de enzime-sursă din organism. Folosesc noțiunea de enzime „sursă” când numesc acești catalizatori, pentru că ei sunt, în opinia mea, enzime nonspecializate, care dau naștere la mai bine de 5 000 de enzime specializate, enzime care își asumă anumite activități în organismul uman. În același timp, consider acești catalizatori a fi „enzime-minune”, pentru că joacă un rol esențial în capacitatea organismului de a se auto-vindeca.

Pe fondul educaţiei primite şi a culturii din care face parte, autorul face referire la un stil sănătos de viaţă ce este necesar a fi abordat precum şi interconexiunea complexă din interiorul organismului uman. ”Alcoolul, tutunul, drogurile, aditivii alimentari, chimicalele din agricultură, poluarea mediului, undele electromagnetice și stresul emoțional sunt doar o parte din factorii care epuizează enzimele din organism.

Dr. Hiromi Shinya face în continuare unele sugestii care vor fi în totală contradicţie cu ceea ce se crede la ora actuală despre sănătate şi alimentaţie. Cu trimitere la  Raportul McGovern publicat în America care tragea concluzia că multe boli sunt cauzate de obiceiuri alimentare greșite, autorul explică si motivele pentru care alimentația bogată în proteine poate afecta sănătatea.

Dacă o persoană este sau nu sănătoasă, depinde de ce mănâncă și de cum trăiește zi de zi. Ceea ce determină starea de sănătate a unui ins este acumularea zilnică a unor lucruri cum ar fi mâncarea, apa, exercițiul fizic, somnul, munca și stresul.

Hiromi Shinya mai ofera un program de alimentatie pe baza factorului enzimatic şi face recomandări în ceea ce priveste alegerea unor noi obiceiuri alimentare. Un exemplu este cazul celor care au avut operații chirurgicale invazive, atunci când spunem „să începem cu niște fiertură de orez, ca să nu stresăm suplimentar stomacul și intestinele”. Dar este, de fapt, o mare greșeală. De ce alimentele neprelucrate sunt mai bune decât fierturile. Sunt mai bune pentru că îți cer să mesteci serios. Enzimele digestive din salivă, atunci când se amestecă cu hrana, în procesul de masticație, îmbunătățesc digestia și absorbția, pentru că descompunerea moleculelor din alimente are loc mai lin. Dar fierturile sunt prin natura lor moi și sunt înghițite fără a fi bine mestecate. Fierturile nu se digeră bine, pentru că nu s-au amestecat cu suficiente enzime, în vreme ce mâncarea normală este mestecată bine și de asemenea digerată bine. De aici şi explicaţia recomandării următoare: „mestecați cum trebuie fiecare îmbucătură, de 70 de ori”.

De asemenea autorul spune că nu există aliment mai greu de digerat decât laptele. Laptele este o substanță lichidă și sunt destui cei care îl beau ca pe apă, atunci când le e sete; dar aceștia comit o greșeală uriașă. Caseina, care constituie cam 80% din cantitatea proteinelor din lapte, se încheagă îndată ce a intrat în stomac, făcând digestia foarte dificilă.

Autorul mai scrie şi despre mituri pe care le spulberă pur si simplu: consumul de ceai verde, de orez alb, de lapte şi carne. Dr. Shinya consideră că oamenii se îngrașă atunci când consumă alimente oxidate și prelucrate, care și-au pierdut toate enzimele. Pune o importanţă foarte mare pe cum şi când consumam apa si se indica un consum de apă pură, în special apă kangen(apă cu capacitate mare de reducție, bogat alcalină cu pH 8–9). Mai este menţionată şi apa obţinută prin procedeul de osmoza inversă, deoarece aceasta are calitaţi antioxidante. Este recomandat de asemenea să bem ceai de soba (adică hrișcă) sau ceai din orz, să furăm cu regularitate câte un pui de somn de cinci minute după-amiaza, pentru reglarea homeostazei organismului, dar si practicarea unor exerciții fizice moderate. Ca să trăiești o viață sănătoasă, este foarte important să menții o stare a minții de armonie și stabilitate.

În finalul cărtii Enzima miracol sunt sintetizate în sapte reguli de aur toate elementele metodei doctorului Shinya şi ni se oferă ultimele consideraţii asupra subiectului, pentru a ne bucura de o viață lungă și sănătoasă.

Procesul prin care toți și toate se îndreaptă spre distrugere și descompunere se numește „entropie”. Dar viteza entropiei variază puternic în funcție de mediu. Procesul opus entropiei, constând în reparare, regenerare, revitalizare, se numește „sintropie”. Dat fiind că suntem sortiți să murim, putem spune că viața curge pe un râu de entropie. Dar, în același timp, natura ne furnizează tuturor și posibilitatea sintropiei. O entitate vie, care creează viață nouă dintr-o parte a propriului corp, se angajează într-o activitate sintropică.

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libhumanitas    libris    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.