Enigma Otiliei

Categorii:   Roman

 „Ce este Enigma Otiliei (1938), dacă nu un roman comic? Dându-ți impresia unei jucării perfecte, de șuruburi și arcuri, care de la prima declanșare a mecanismului merge ca un ceasornic, epicul apare aici prea pur, prea tehnic, fără altă motivație decât gratuitatea sa estetică prea evidentă; această tehnică pură ca un joc se aplică însă pe un material realist, instabil ca însăși viața și totuși captat, încorsetat de recea voluptate a autorului. Stilul a fost redus la funcția comunicării directe, elementele artistice ale prozei au dispărut-la un scriitor atât de bogat în valori imagistice, vădite și în romanul anterior, Cartea nunții (1933) -, resorturile psihologice înseși rămânând ascunse (dar cu rezultate precise) în materialitatea faptică, schematizată, esențializată până la caricatură -o caricatură încă romantică. Enigma Otiliei nu te angajează afectiv, nu te absoarbe într-o altă realitate, care să anuleze pe a ta proprie, ci te atrage, te amuză, te farmecă, te subjuga estetic, îți da o plăcere pur intelectuală, gratuită, ludică [...]“- I. Negoițescu 

Editura: Herra
An apariție: 1938
ISBN: 9789737923066
Pagini: 480

 

elefant.ro

 

 

Enigma Otiliei

Recenzie adăugată de către Denisa

Enigma Otiliei de George Călinescu este primul roman ce mi-a oferit o idee modernistă despre iubire, dedicație și familie. Un roman din perioada interbelică, de tip realist balzacian, ce construiește tipologii diferite de personaje, de la tipul avarului până la cel parvenit.

Enigma Otiliei prezintă povestea a doi protagoniști orfani, Felix și Otilia, care au țeluri diferite în viață, dar care la un moment dat se intersectează, însă nu pentru mult timp...

"Dacă fugi după bani vei găsi doar pământ."

Povestea începe cu tânărul Felix Sima, orfanul naiv ce sosește în locuința lui Costache Giurgiuveanul,-tutorele său-, ce îl primește într-un mod bizar. Îi întâlnește pe membrii familiei, dar și pe Pascalopol, cel ce îi va deveni în cele din urmă rival în lupta pentru câștigarea inimii frumoasei Otilia.

Moș Costache este personajul pe care l-am îndrăgit. Comparativ cu sora sa, Aglae, acesta este cel care își construiește averea și nu-şi dorește să o împartă sub nicio formă.  Din acest motiv Otilia, fiica sa vitregă, nu a fost adoptată încă de către acesta.

Aglae și ginerele său Stănică Rațiu își doresc din toată inima averea lui Moş Costache, dar oare chiar vor reuși? Pe lângă că am avut rețineri în legătură cu acest roman la început, după ce am citit 3 capitole mi-a fost de ajuns să știu ce va urma, deși mi-ar  fi plăcut ca Otilia să aleagă cu inima și nu cu rațiunea.

"Frumusețea lucrurilor simple îți oferă fericirea."

Pascalopol, moșierul rafinat și elegant în vârstă de cinzeci de ani este cel care îi oferă Otiliei ceea ce are ea nevoie: bani. Acesta încă nu știe ceea ce simte pentru micuța năzdrăvană. Oare e un sentiment patern sau el chiar o privește ca pe o femeie?

Pe Otilia Mărculescu o văd ca și pe o pasăre sălbatică și libertină care, ținută în colivie, privată de cunoaștere, ar putea pieri. Plictisită mai mereu, Otilia găsește în Pascalopol o distracție, plimbările cu trăsura, invitația lui la moșie, călătoria la Paris, o fac pe aceasta să-l aleagă în detrimentul tânărului student la medicină, Felix.

George Călinescu folosește tehnica detaliului semnificativ ceea ce mie personal nu mi-a plăcut deoarece a încărcat opera inutil cu detalii. Însă mi-a plăcut faptul că până în anul apariției romanului, nu a mai apărut un alt roman care să vorbească despre elementul citadin, să vorbească despre oraș, despre mediul în care au trăit persoanajele, despre gândirea acestora și despre abordarea temei orfanului.

Un alt lucru ce mi-a stârnit curiozitatea la Enigma Otiliei a fost faptul că autorul a pornit propriul său roman de la elemente reale din copilăria sa. Obsesia paternității, un alt episod legat de o problemă succesorală din propria familie. De asemenea Otilia exista în realitate, fiind o rudă îndepărtată, dar cultivată.

Triunghiul amoros dintre Felix-Otilia-Pascalopol a fost cireașa de pe tort.

Literatura nu e în legătură cu psihologia, ci cu sufletul uman.

 

Cumpără cartea de aici:

libris    lib humanitas    cartepedia    carturesti    elefant

 

Alte recenzii publicate de Denisa

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.