Devino ceea ce ești!

Categorii:   Dezvoltare personală   |   Spiritualitate

Asa cum sugereaza si titlul, Devino ceea ce esti reprezinta o colectie de scrieri ale lui Alan Watts care trateaza dilema celui ce se cauta pe sine, cautare pe care adeseori o facem sacrificandu-ne capacitatea de a ne vedea viata "exact asa cum este". Dupa cum scrie Alan Watts:

Se spune ca cea mai inalta forma de intelepciune este detasarea, in sensul continut in cuvintele lui Chuang-Tzu,: "Omul perfect isi foloseste mintea precum o oglinda; nu se ataseaza de nimic; nu respinge nimic; percepe fara a pastra." Detasarea inseamna sa nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; inseamna sa lasi viata sa isi urmeze cursul fara a incerca sa intervii in felul in care ea curge si se schimba, neincercand sa prelungesti momentele placute si nici sa grabesti trecerea celor neplacute. Asta inseamna sa te misti in pas cu viata, sa fii in perfect acord cu muzica ei schimbatoare, asta se intelege prin ceea ce numim Iluminarea. Pe scurt, inseamna detasarea atat de trecut, cat si de viitor si a trai in eternul Acum.

Si asta pentru ca in realitate nici trecutul si nici viitorul nu au o existenta independenta de acest Acum; ele insele sunt doar niste iluzii. Viata exista doar in acest moment, iar in acest moment ea este infinita si eterna. Si asta intrucat momentul prezent este infinit de scurt; inainte sa-l putem masura el a trecut, dar cu toate acestea va persista pentru eternitate. Aceasta miscare si schimbare a fost numita de chinezi Tao, desi in realitate nu exista nici o miscare, intrucat momentul este singura realitate si nu exista nimic in afara de el in functie de care putem spune ca acesta se misca. De aceea putem spune despre moment ca este in acelasi timp in continua miscare si intr-un continuu repaus.

Ce putem face pentru a fi in acord cu acest Tao? Un intelept a spus odata: cu cat vom incerca sa fim in acord cu Tao, cu atat ne vom indeparta de el. Doar ca nu avea pe de-a-ntregul dreptate. Lucrul curios e ca nu putem fi in dezacord cu Tao nici daca vrem; chiar daca gandurile pot fugi in trecut sau in viitor, ele nu pot evada din momentul prezent. Oricat de departe in trecut sau in viitor incearca sa scape, niciodata nu se pot separa de momentul actual, deoarece gandurile insele apartin prezentului; ele formeaza, la fel ca toate celelalte lucruri existente, miscarea continua a vietii care este Tao.

Tu poti crede ca esti in dezacord cu viata si cu eternul Acum; dar nu poti fi, intrucat tu esti viata si existi Acum - altfel nu ai fi aici. Astfel, acest Tao infinit e ceva de care nici nu poti sa fugi, nici nu il poti prinde; nu e ceva de care te poti apropia sau departa; el este si tu esti el. Asadar, devino ceea ce esti. (Alan Watts)

Editura: Editura Herald
An apariție: 2015
ISBN: 978-973-111-546-7
Pagini: 160

 

elefant.ro

 

noriel.ro

 

 

Devino ceea ce ești!

Recenzie adăugată de către Beatrice

Cumpără cartea Devino ceea ce esti! de aici:

elefant.ro    libris    carturesti 

Devino ceea ce ești este o culegere de articole și scurte eseuri care cercetează devenirea și transformarea ființei umane, cât și misterele care o copleșesc pe drumul descoperirii de sine. Alan Watts analizează limitările practicilor religioase occidentale în contextul gândirii zen și al celei orientale în general, fundamentele taoismului chinez, idei filosofice care i-au influențat gândirea între 1930-1950, cât și similitudinele existente între cunoașterea căpătată prin intermediul trăirilor mistice și cea acumulată prin studiul științelor naturii. Tratează zenul, budismul, analizează în profunzime fundamentul mistic al tradiției creștine și compară simbolurile divinității prezente în această tradiție cu alte simboluri aparținând unor religii cu un caracter mistic mai pregnant.

Autenticitatea și îmbrățișarea emoțiilor și a sentimentelor este o cale de acceptare a naturii noastre și de eliberare, căci „moartea egoului se întâmplă în momentul în care conștientizăm și admitem că nu ne putem elibera de aceste sentimente ultime”, precum certitudinea ultimă a morții, starea de neajutorare a omului în bătaia valurilor vieții, sau acele sentimente aparte ce apar când ne confruntăm cu emoții conflictuale pe care nu le putem rezolva, căci „ideea este că aceste sentimente ultime conțin înțelepciune, iar aceasta se manifestă atunci când încetăm să ne mai opunem lor – prin simpla conștientizare că nu ne putem opunem lor.”

Am descoperit că este necesar să cultivăm acel tip de concentrare neforțată și o limpezime a privirii care sunt esențiale pentru a putea aprecia au adevărat momentul prezent, viața și tot ceea ce experiențele ne oferă, lecțiile și bucuriile, despovărați de o gândire excesivă. Este absolut necesar să fim conștienți de rasponsabilitatea pe care o avem, căci prosperitatea și ordinea universului sun în mâinile noastre, căci „omul este, în sine, un mic univers; modul în care îi sunt ordonate mintea și sorpul este la fel de complex ca și modul în care sunt ordonate stelele”, fiind indicat să trăim armonios cu diferitele procese din natură.

Importanța ființei umane nu se măsoară în timp, iar schimbarea este o manifestare a existenței vieții: „splendoarea dimineții înflorește preț de un ceas, și totuși, în esență, ea nu se deosebește cu nimic de pinul gigant ce viețuiește o mie de ani”, iar această lume a formelor și iluziilor, maya, pe care marea majoritate a oamenilor o ia drept realitate, nu este altceva decât un joc al Spiritului. Și „este un iluminat acela care intră în joc știind că e vorba de un joc, căci omul suferă doar când ia în serios ceea ce zeii au făcut pentru amuzament”, ori zeii sunt natura noastră cea mai profundă, pe care aspirăm să o atingem necontenit.

Una dintre provocările lansate în carte este de a descoperi profunzimile ființei și Alan face apel la diferite îndemnuri moștenite din diversele tradiții spirituale ale lumii, sugerându-ne că „starea metaforic numită moarte sau abandonarea sinelui”, pentru a pătrunde în misterul de necuprins al existenței noastre, „nu este ceva ce vom trăi în viitor, este o realitate prezentă”.  Suntem obișnuiți să dorim ceva, să aspirăm către ceva care se va petrece în viitor, nu ne putem închipui că iluminarea se poate petrece aici și acum, dar este bine să cuprindem în mintea noastră adevărul că dorința umană nu poate câștiga nimic real de la viață, tot așa cum zborul păsării nu lasă nicio urmă pe cer, „umbrele bambușilor mătură scările, dar nu ridică niciun fir de praf.” Toate acestea descriu „libertatea înțeleptului și detașarea sa mentală, o stare de conștiință limpede ca cerul senin în care diferitele trăiri nu lasă nicio pată.”

Suntem sfătuiți să apelăm la cea mai înaltă formă de înțelepciune, detașarea. Să ne detașăm de trecut și de viitor, să nu intervenim în cursul firesc al vieții, fiind mereu în pas cu ea, în perfect acord cu muzica ei schimbătoare, trecând astfel pragul iluminării. „Viața există doar în acest moment, iar în acest moment ea este infinită și eternă. Și asta întrucât momentul prezent este infinit de scurt; înainte să-l putem măsura el a trecut, dar cu toate astea va persista pentru eternitate”. Conceptul numit de chinezi Tao ne oferă aici o minunată cheie a eliberării, oferindu-ne șansa de a percepe sensul criptic al îndemnului „Devino ceea ce ești!”

Vă invit să descoperiți cum este posibil să-l cunoașteți pe Dumnezeu, ce este realitatea, să aflați ce este starea de non-dualitate, care este „acel îndepărtat eveniment divin spre care se îndreaptă întreaga creație” și să vă bucurați de minunate povești ale tradiției orientale și creștine ce ilustrează câteva dintre aspirațiile noastre profunde: împlinirea desăvârșită, libertatea interioară, fericirea, iluminarea, tainica dorință de a cunoaște și a deveni unul dintre „Nemuritori”.

 

Alte recenzii publicate de Beatrice

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.