Darul iubirii

Categorii:   Dezvoltare personală   |   Spiritualitate

Desi Gibran s-a considerat intotdeauna pictor si nu scriitor, celebritatea si-o datoreaza aproape in intregime cartilor sale. Reconcilierea celor doua inclinatii, literara si artistica, care si l-au revendicat fiecare pentru sine, s-a realizat totusi in opera lui scrisa, caci Gibran a scris ca si cum ar fi pictat. Chiar daca putin numeroase, povestirile lui pline de viata precum si „poemele in proza" au avut o influenta considerabila in epoca. Limbajul sau este simplu si colocvial, dar intotdeauna grav, iar daca inspiratia sa are neindoielnic radacini in traditie, cum bine observau exegetii sai arabi, stilul si „tusa scriiturii" raman puternic marcate de cultura occidentala.

Darul Iubirii reuneste cele mai cunoscute opere ale lui Kahlil Gibran:

PROFETUL - este cartea care i-a adus lui Gibran o notorietate mondiala. Generatii intregi de cititori o vor considera, impreuna cu Mary Haskell, „cartea cea mai plina de iubire din cate s‑au scris vreodata".

NEBUNUL - este o colectie de parabole publicata prin curajul si viziunea tanarului editor Alfred Knopf din New York - cel care il va sfatui sa‑si schimbe numele din Khalil in Kahlil, pentru o pronuntie corecta in limba engleza.

PORTRET IN PENITA - reda cu ajutorul catorva scrisori din putina corespondenta purtata intre Gibran si Mary Haskell, muza sa, infiriparea unui delicat simtamant de afectiune intre doua persoane apartinand unor culturi diferite.

DESCHIZATORUL DE DRUMURI - este o colectie de cugetari si meditatii asupra destinului omului.

NISIP SI SPUMA - o colectie de parabole si aforisme.

GRADINA PROFETULUI - aparuta postum, este scrisa in prelungirea Profetului si ca o incununare a acestuia.

Editura: Editura Herald
An apariție: 2017
ISBN: 5948417490081
Format: 13x20
Pagini: 240

 

f64.ro

 

 

Darul iubirii

Recenzie adăugată de către Beatrice

Cumpără cartea Darul iubirii de aici:

elefant.ro    libris    carturesti 

Kahlil este poetul a cărui inimă mustește de duhul vieții.

Copacii înmugureau, păsările ciripeau, iarba era umedă – întreg pământul strălucea. Și dintr-odată, eu eram copacii și florile, și păsările, și iarba... Și nu mai exista niciun „eu”

Cartea „Darul iubirii” cuprinde extrase din corespondența lui Kahlil Gibran cu Mary Haskell, prima sa carte în limba engleză, o colecție de parabole publicate datorită curajului și viziunii tânărului editor Alfred Knopf, în 1918, „Nebunul”, colecția de cugetări și de aforisme „Deschizătorul de drumuri”, „Profetul”, colecția de parabole și aforisme „Nisip și spumă” și cartea „Grădina profetului”, apărută postum, în 1933.

Opera sa este formatoare de conștiință, întrucât Gibran ne îndeamnă neîncetat să redescoperim partea spirituală a vieții, mai presus de toate, el ne amintește într-un mod emoționant că omul este dator să lupte neobosit pentru libertatea și demnitatea sa, că sufletul se îmbolnăvește în lipsa frumuseții și a iubirii. Ne îndeamnă mereu să căpătăm o conștiință atotcuprinzătoare: „Dacă am izbutit măcar să dezvălui cuiva un colțișor necunoscut al inimii sale, atunci nu am trăit în zadar.”

„Viața însăși e cea care contează, și nu bucuria sau durerea, fericirea sau nefericirea. Trăiește pentru tine însuți, trăiește-ți viața. Astfel vei fi cu adevărat împăcat cu lumea”, căci starea de libertate este condiția fundamentală a omului, iar viața are mereu atât de multe să ne ofere.

Romantic, mistic, plin de tandrețe nesfârșită, Kahlil descoperă plin de încântare eternul feminin în întreaga manifestare.

Ce-să-iubești e o întrebare fundamentală a oamenilor. Și de-am putea răspunde „Iubește tot ce te înconjoară”, am vedea că aceasta-i iubire adevărată și nicio alta nu dăinuie și nu vibrează asemeni ei.
Omul este cu mult mai mult decât poate gândi, căci vastitatea sufletului său este incomensurabilă.

Urmează-ți inima. Inima să-ți fie călăuzită în orice lucru însemnat pe care vrei să-l împlinești! Intențiile tale sunt determinate de acea fărâmă de divinitate ce-o purtăm cu toții în noi.” „Nu contează dacă trăiești într-un oraș mare sau într-un cătun. Adevărata viață e înăuntrul tău.

Parabolele din colecția „Nebunul” sunt mărturii ale evoluției sufletului care își pierde măștile și ajunge să-și arate chipul sub razele divine ale Soarelui/Dumnezeu, care este mult mai mult decât Stăpânul, Creatorul, Tatăl nostru Preaiubit, el este însăși esența noastră, menirea și împlinirea sufletului nostru. „Dumnezeul meu, menirea și împlinirea mea, eu îți sunt ieri, iar Tu-mi ești mâine; eu îți sunt rădăcina din țărână, iar tu ești înflorirea mea în ceruri și împreună creștem dinaintea soarelui.”

În drumul său spre desăvârșire omul își amplifică atât cele mai minunate virtuți, dar cade câteodată și în capcana celor mai urâte obiceiuri, ambiții, plăceri, nedreptăți, prejudecăți. Pesimismul, optimismul, mila, misticismul, idealismul, realismul, puritanismul, și multe altele, sunt tot atâtea măști care ne apar în drumul nostru spre Marea cea Mare. Mereu vom ajunge să experimentăm ceea ce judecăm la alții, karma este legea care nu iartă pe nimeni, iar lecțiile ei sunt geniale, precum poveștile lui Kahlil.

Simțurile nu pot niciodată percepe ceea ce sufletul simte ne spune Kahlil în povestea „Ochiul” și doar mintea poate oscila între a crede în Dumnezeu sau nu. Inima este statornică.

Povestea „Savantul și poetul” ilustrează într-un mod atât de inspirat că putem cunoaște toate comorile pământului, că ne putem bucura de neprețuite daruri ascunse în inima pământului, dar că adevărata libertate și adevărata fericire o vom descoperi doar în zborul nestingherit al sufletului către înălțimi celeste.

Aș mai avea atât de multe să vă spun despre „Profet”, dar nimic nu poate fi spus cu adevărat despre cartea pe care Mary Haskell, muza lui Gibran, o numea „cartea cea mai plină de iubire din câte s-au scris vreodată”.

Nu vă rămâne decât să vă așezați în liniștea inimii voastre și să ascultați vocea poetului cum rostește cele mai inspirate versuri, prin care  transpare iubirea nesfârșită a poetului pentru viață, pentru darurile ei, cât și pentru cuvinte.

 

Alte recenzii publicate de Beatrice

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.