Copiii bolnavi de părinți

Categorii:   Psihologie   |   Psihogenealogie

Fara stirea lor, parintii, bunicii si stramosii ne-au lasat mostenire propriile secrete, traume nealinate, doliuri neincheiate. Decesele timpurii, abuzurile sexuale si alte tragedii din trecut au trasat urme adanci in existenta lor, care persista in timp si ne sunt transmise noua si copiilor nostri.

In cazul in care nici macar nu se vorbeste despre aceste vechi dureri, ele nu sunt niciodata aduse in discutie sau macar pomenite, corpul nostru le poate totusi exprima, somatizandu-le prin boala si prin suferinta. Corpul copilului, indiferent de varsta, devine astfel limbaj al stramosilor raniti, vocabularul traumei lor.

Ca acest lucru sa nu se intample, iar urmasii sa-si poata trai propriul destin, in deplina sanatate fizica si psihica, este nevoie sa scoatem „scheletele din dulap“, pentru a decoda si inchide prin vindecare toate ranile transgenerationale. In cartea de fata, Anne Ancelin Schützenberger ne arata calea prin care ne putem elibera de acest balast existential, pentru a ne gasi propriul drum.

Editura: Philobia
An apariție: 2014
ISBN: 978-606-8560-26-7
Pagini: 200

 

libris.ro

 

starshiners.ro

 

 

Copiii bolnavi de părinți

Recenzie adăugată de către Alina

Copiii bolnavi de părinţi este o lucrare de specialitate care se foloseşte  de competențele autorilor, de medicină și psihologie, şi le pune în faţa cititorilor într-un mod sistematic oferind explicaţii legate de anumite cauze ale bolilor și integrarea acestora în terapii. Cartea de față se axează pe un subiect foarte sensibil și explică cum agresiunile sexuale lasă traume neconștientizate. Confruntarea victimelor cu trecutul afectează întotdeauna profund deoarece în acest mod se poate înțelege mai bine cum apar efectele posttraumatice ale agresiunilor: depresie, irascibilitate crescută sesizabilă, dificultăti de relaționare, diminuarea respectului de sine, rușine și autoblamare, insomnii, disfuncții alimentare de tip anorexic și bulimic, dispariția dorinței sexuale, a interesului pentru activitate sexuală și perceperea acestora ca fiind nocive. Incestul, molestarea intrafamilială și violul au consecințe genealogice, până la conștientizarea somatizarilor de la nivel fizic.  Despre Copiii bolnavi de părinți se poate spune că are ca fundament experiența valoroasă a autorilor și se bazează pe relatarea lucrului practic cu pacienții.

Anne Ancelin Schützenberger s-a născut în 29 Martie Aprilie 1919 la Moscova și este un psiholog și psihoterapeut emerit. Profesor la Universitatea din Nice, a crescut în Franța, la Paris, unde a studiat matematică și filozofie (studii suspendate în 1937), apoi Drept, Psihologie și Arte. S-a specializat în metode complementare de tratare a cancerului și de asistentă psihologică a bolnavilor și a familiilor acestora. Conduce de peste patruzeci de ani un de laborator de psihologie socială și clinică și a creat, împreună cu Armelle Thomas Benese, Școala franceză de psihodramă. Anne Ancelin Schutzenbergera a mai creat și o Școală de Psihogenealogie Clinică. şi a publicat, printre alte lucrări, volumele foarte cunoscute ca Psihogenealogia. Vindecarea rănilor familiale și regăsirea de sine și Exerciții practice de psihogenealogie. Începând din anii 1970 este consultant al Națiunilor Unite.

Ghislain Devroede este un medic chirurg belgian neobișnuit. Antrenat la renumita Clinică Mayo din Statele Unite la sfârșitul anilor 1960, promovat ca șef de secție chirurgie la Spitalul Universitar din Sherbrooke, Quebec, la vârsta de 35 de ani, Ghislain Devroede a fost copleșit foarte devreme cu premii științifice și recunoaștere publică. Cum viața personală era un dezastru și i-a fost depistat la un moment dat și un cancer tiroidian, a ajuns  să realizeze importanța problemelor emoționale. Din acel moment dorința lui a fost să înțeleagă cauzele bolilor, să exploreze respirația holotropică și psihologia transpersonală. Acum oferă la rândul său consultații medicale de specialitate legate de tulburările digestive, patologii colonice și anorectale, incontinentă fecală, într-un mod aproape psihanalitic. Sondează istoricul de familie al pacienților încercând să descopere sursa acestora. Printre proiectele sale de cercetare se numără impactul abuzului sexual asupra sarcinii și cauzele disfuncțiilor tranzitului intestinal la nou-născuti.

Există secrete și secrete. Fiecare om are dreptul la „grădina lui secretă” și la intimitate. Fiecare are dreptul și datoria de a se proteja-inclusiv de propria familie. Nimeni nu datorează nimănui „tot adevărul" (exceptând, desigur, secretul confesiunii sau al anchetei judiciare).
Dar a păstra secretul pentru „binele" copiilor inseamnă adeseori a le face acestora un mare rău. Secretele de familie pot fi devastatoare. Crimă, viol, incest, avort, faliment, beție, boală mentală, timp petrecut în închisoare, origine etnică, apartenentă politică sau religioasă...  Oricât de mare ar fi rușinea legată de un eveniment ținut secret, ea rămane mult sub ceea ce își vor putea imagina copiii sau nepoții care caută „adevărul"...

 

Cumpără cartea de aici:

carturesti    libris    elefant    cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'calendar' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: