Cele trei fiice ale Evei

Categorii:   Ficțiune

În drum spre casa unor prieteni, unde e invitată la cină, Peri – soţie casnică şi mamă a trei copii – este pusă în faţa unui fapt neplăcut: îi este furată geanta de pe bancheta din spate a maşinii. Reuşind s-o recupereze şi cercetîndu-i cu mîini tremurătoare conţinutul, dă peste o poză polaroid din anii de studenţie la Oxford, ce are în centru un profesor charismatic şi nonconformist înconjurat de trei studente. Imaginea îi readuce dintr-odată în minte trecutul. Mai întîi îşi vede familia scindată, în care mama este sensibilă la moştenirea religioasă, pe cînd tatăl se închină raţiunii, privind credinţa ca pe o formă de ignoranţă. Apoi anii de studenţie la Oxford, unde se împrieteneşte cu Shirin, o englezoaică-iraniană atee, şi cu Mona, o americancă-egipteană religioasă, cu care poartă discuţii aprinse despre islam şi feminism în casa din Jericho unde locuiesc împreună. Trei tinere aduse împreună de capriciile sorţii, Shirin, Mona şi Peri sînt Păcătoasa, Credincioasa şi Nehotărîta, care încearcă să treacă peste diferenţe şi prejudecăţi şi să-şi găsească locul într-o lume din ce în ce mai ameninţătoare.

„Deşi abordează în continuare teme spirituale, Shafak a început să-şi ancoreze tot mai mult romanele în lumea reală. În Cele trei fiice ale Evei, analizează cu fineţe atît constrîngerile, cît şi plăcerile feminităţii.” (The Guardian)

„În romanul său, Elif Shafak surprinde starea de tensiune a lumii de după 11 septembrie. Odată cu prăbuşirea Turnurilor Gemene, trei studente la Oxford – Peri, Shirin şi Mona –păşesc într-o nouă realitate, unde identitatea lor musulmană este privită cu suspiciune. Toate trei trebuie să se confrunte, fiecare în felul ei, cu conflictul dintre secularism şi credinţă care le marchează vieţile.” (The Times Literary Supplement)

„Una dintre cele mai importante scriitoare contemporane, Elif Shafak investighează trecutul şi prezentul tumultuos al Turciei. Romanul ei magistral pendulează între Istanbul şi Oxford, într-o fascinantă explorare a credinţei şi prieteniei, a lumii bogaţilor şi săracilor şi a conflictului devastator dintre tradiţie şi modernitate.” (The Independent)

Editura: Polirom
An apariție: 2017
ISBN: 978-973-46-6691-1
Pagini: 424

 

f64.ro

 

f64.ro

 

 

 

De același autor

Cele patruzeci de legi ale iubirii

Elif Shafak intretese cu iscusinta unui artizan de covoare turcesti firele a doua povesti pe cit de indepartate in timp, pe atit de captivante, creind un model ale carui detalii bogate se contopesc intr-un intreg de o armonie desavirsita

Cele trei fiice ale Evei

Recenzie adăugată de către Alina

Cele trei fiice ale Evei este un roman inconfortabil și actual. Cu titlul asemănător filmului The Three Faces Of Eve din anii 60, având ca protagoniști pe Joanne Woodward și David Wayne, sub regia lui Nunnally Johnson, film care trata tema personalității multiple, Cele trei fiice ale Evei atinge subiectul asumării spirituale văzut din perspectiva a trei femei cu personalități diferite. Subiectul este unul sensibil, dar necesar de abordat. Numai forța unei femei educate ca Elif Shafak poate face acest lucru posibil.

Profesorul Azur, charismatic și cu o fortă de convingere deosebită, aduce trei studente musulmane la Oxford, Peri, Shirin și Mona în același loc, la același curs, în aceeași locuință. Comportându-se ca un veritabil maestru spiritual, le testează limitele mentale și sufletești, punând în evidență diferențele și prejudecățile societății actuale. Cum cel mai ușor se vede asta prin asumarea traiului în comun vivre ensemble, un principiu francez de altfel, a apărut și pericolul libertății individuale. Forțate să-și recunoască intolerenta religioasă, trezite ca femei, acestea se confruntă cu o criză identitară.

Acest lucru se suprapune cu căderea Turnurilor Gemene, care la rândul ei declanșează un val de presiuni la adresa musulmanilor ca răspuns la agresiunea grupărilor islamice.  Grupul celor trei se destrămă pe fondul unui act mărunt de gelozie și neasumare, se revine într-un prezent simandicos.

Societatea turcă actual, influențată puternic de politică, unde dogmele religioase sunt transformate în subiecte ce nu pot fi criticate, este brazadată de terorism și lipsă de democrație. Asta încearcă să spună Elif Shafak în partea alocată anilor 2010, unde țese un thriller ușor.

Cele trei fiice ale Evei atinge problematica religioasă tot atât de ușor ca alte subiecte: dragostea, emanciparea femei, dinamica familială, psihologia, precum și diferențele culturale fascinante și reale. Este un roman care poate marca o viaţă.

Întrebările contează mai mult decât răspunsurile, curiozitatea e superioară certitudinii… Boala Certitudinii, cu toate că era imposibil să scapi de ea o dată pentru totdeauna, puteai să ți-o închipui ca pe o mantie pe care aveai librtatea s-o dai jos.
- Fiți polimati, a răspuns Azur. Împletiți diverse discipline, sintetizați, nu vă concentrați doar asupra „religiei’. De fapt, țineți-vă departe de religie, nu face decât să dezbine și să încurce. Orientați-vă spre matematică, fizică, muzică, pictură, poezie, artă, arhitectura… Abordati-l pe Dumnezeu pe căile cele mai improbabile.

 

Cumpără cartea de aici:

libris    carturesti    cartepedia    libhumanitas    elefant

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.