Antologia tăcerii

Categorii:   Publicistică & Eseuri

Pornind de la preocuparea de a studia o temă complexă și provocatoare, Mircea Constantinescu ajunge să atingă toate ipostazele tăcerii într-un eseu consistent pe care l-a numit Antologia tăcerii: dicționar.

Editura: Romania Press
An apariție: 2006
ISBN: 973-8236- 65-7
Pagini: 334

 

f64.ro

 

noriel.ro

 

 

Antologia tăcerii

Dicționar

Recenzie adăugată de către Alina

Pornind de la preocuparea de a studia o temă complexă și provocatoare, Mircea Constantinescu ajunge să atingă toate ipostazele tăcerii într-un eseu consistent pe care l-a numit Antologia tăcerii: dicționar. Editată cu sprijinul autorității naționale pentru cercetare științifică, lucrarea este foarte atractivă pentru cei preocupați de filosofie, literatură, istorie, politică și deontologie.

Trecând peste diversele definiții ale tăcerii, autorul se lansează în analiza mai multor subiecte în paralel. Printre ele putem găsi: nefiindul și fiindul, atributele tăcerii, oximoroane (audibilitatea tăcerii), cazul Pascal, cazul Stavroghin (personaj, Demonii lui F.M.Dostoievski), clișeele tăcerii, undă și crepuscul, prosperitatea mută a lucrurilor și tăcerea absolută.

Tăcerea este înțeleasă că una act volițional spontan dar și că o expresie opusă celei exercitate de cuvânt și totodată complementară acesteia, dar și celei stilistice sub toate formele de manifestare ale ei (cunoscute sub numele de cel de-al doilea sistem de semnalizare).

Pledoria autorului este susținută de citate elocvente din cei mai mari gânditori ai lumii.

Dragostea este prea substanțială că să aibă nevoie de pălăvrăgeala, iar situațiile erotice adevărate sunt prea grave că să fie umplute cu pălăvrăgeli. Situațiile erotice sunt liniștite, calme, au contururi net trasate și totuși sunt elocvente că sunetele cosmosuluilui Memmon…Nu rezultă de aici că Eros ar fi mut, nici că din punct de vedere erotic n-ar fi frumos să faci conversație, ci doar că ea trebuie să fie fundamental erotică, iar să nu se piardă în considerații asupra perspectivelor de viitor etc.; apoi, conversația trebuie considerată că un repaus al acțiunii erotice, că o modalitate de a însoți trecerea timpului, iar nu că binele supreme al dragostei.(S.Kierkegaard).

Varietatea conceptelor expuse sunt punctate și explicate de autor, fără a trage concluzii. Trebuie să reiei aproape fiecare paragraf pentru a înțelege sensul oferit. Deși pare o lectură greoaie, acest eseu este o invitație la meditație și studiu, pledoarie necesară pentru a înțelege fenomenul și filosofia tăcerii.

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Din aceeași categorie

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.