Amurgul marinarului

Categorii:   Ficțiune

„Cel mai bun roman al lui Mishima și unul dintre cele mai mari ale secolului trecut." (The Times)

Romanul Amurgul marinarului a fost ecranizat în 1976 de Lewis John Carlino, cu actorii Sarah Miles și Kris Kristofferson, titlul filmului fiind The Sailor Who Fell from Grace with the Sea, iar în 1990 a avut premiera spectacolul de operă Das verratene Meer, pe muzica lui Hans Werner Henze, după un libret de Hans-Ulrich Treichel. În 2006, o nouă punere în scenă, de data aceasta pe un libret în japoneză și purtând titlul original Gogo no eikō, a fost prezentată la Festivalul de la Salzburg.

Noboru are 13 ani, locuiește la Yokohama cu mama lui, Fusako, și e orfan de tată. Își exersează de câte ori are ocazia propria insensibilitate – „inima dură a unui adolescent“ – și face parte dintr-o bandă de băieți sălbatici care resping lumea adulților ca fiind iluzorie, ipocrită și sentimentală. Când în casa lor se instalează un ofițer de marină, Ryūji, care renunță la mare pentru frumoasa Fusako, Noboru și întregul grup consideră că viața acestuia și-a pierdut sensul.

Amurgul marinarului explorează cruzimea vicioasă din spatele a ceea ce ne imaginăm că este inocența.“ (Independent)

„O operă majoră.“ (Time)

„Scrisă cu atenția concentrată asupra detaliului naturalistic, povestea devine dureros de convingătoare și oferă o bogăție de nuanțe ale adevărului psihologic și mitic.“ (Sunday Times)

„Imagistica lui Mishima este tot atât de artistică precum un aranjament floral japonez.“ (New York Times)

„O operă de o perfecțiune înghețată ca lama unui scalpel.“ (Marguerite Yourcenar, Mishima sau viziunea Vidului)

Editura: Humanitas fiction
An apariție: 2017
ISBN: 978-606-779-209-6
Pagini: 200

 

noriel.ro

 

noriel.ro

 

 

Amurgul marinarului

Recenzie adăugată de către Alina

Cumpără cartea Amurgul marinarului de aici:

elefant.ro    libris    carturesti     cartepedia

Romanul Amurgul marinarului este o apologie  a unei generației „pierdute”. Yukio Mischima explorează două anotimpuri: vară și iarnă. Nașterea și moartea speranței, alb și negru, frumusețea dar și lumea teribilă a răului care fascinează. Noboru Kuroda, personajul principal,  un adolescent în plină criză identitară se antrenează pentru „insensibilitate”. Iubirea care se naște între Fusako, mama sa, și Ryūji Tsukazaki, un ofițer de marină este cea care declanșează în adolescent o reverie fără măsură. Îl ridică pe marinar la rang de „călător cosmic”, plecat pentru totdeauna.

În visurile sale, gloria, moartea și femeia se contopeau. Dar iată că, odată ce obținuse femeia. Gloria și moartea se retrăseseră în depărtările mării și încetaseră să-i mai strige numele cu vaiet trist, ca de balenă. I se părea că e respins de ceea ce el însuși respinsese.

Nu putea spune că întregul foc nestins al lumii fusese al lui, însă simțise mușcătura soarelui pe propriu-I trup, sub palmierii atât de dragi lui, la Tropice. Acum, toate nu mai rămăsese decât cenușa fierbinte. Începuse o nouă viață, calmă și stabilă.

De-acum, îi era refuzată moartea primejdioasă. La fel și Gloria. Beția sentimentelor. Tristețea sfâșietoare. Despărțirile senine.

Este de remarcat  procesul prin care  grupul de prieteni a lui Noboru îl aduce pe Ryūji Tsukazaki din poziția de erou în cea de „inculpat”. Teribilismul vârstei le definitivează alegerile personale și îi împinge dincolo de limite, chiar dacă într-un mod nefericit. Hotărăsc ca el să moară, doarece a devenit un „om obişnuit”.

Povestea nesperată de dragoste la vârsta maturității, dorul lui Ryūji Tsukazaki față de țărm, liniște, familie, descoperirea iluzorie a vieții fac din Amurgul marinarului  o carte clasică, pentru că mișcarea și viața trebuie să fie tânjire pentru libertate.

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.