Amn3zia

Categorii:   Contemporan   |   Mister   |   Suspans   |   Roman   |   Literatura română

Prietenia între două femei, un triunghi amoros în care lucrurile sunt la fel de neclare ca în viaţă, o protagonistă sfâșiată între maternitate și dorinţa de a-și trăi viaţa, doi copii gemeni despre care nu știm dacă sunt reali sau plăsmuirea unei imaginaţii marcate de psihoză: în câteva rânduri, despre aceste lucruri este AMN3ZIA.

Ana este femeia care renunţă la propriii săi copii în favoarea tatălui lor și a soţiei sale infertile, în urma unui aranjament complex, din care nu lipsesc nici banii și nici șantajul. O decizie pe care Ana o regretă profund, încă din primul moment, și care o va face să pornească o luptă inegală, absurdă și inutilă pentru regăsirea lor, în timp ce iubirea obsesivă pentru tatăl gemenilor îi întunecă mintea.

Roman psihologic care urmărește evoluţia Anei în cursul unei serii de întâmplări peste care se suprapun decizii complicate, AMN3ZIA este o carte despre sens și alienare, dedicată „tuturor acelor femei pentru care viaţa este o luptă fără de sfârșit“.

Editura: Univers
An apariție: 0
ISBN: 9789733410713
Pagini: 190

 

f64.ro

 

f64.ro

 

 

Amn3zia

Recenzie adăugată de către Alina

Cristina Lincu aduce în AMN3ZIA spre atenție problematica înstrăinării de sine. Pierderea cu ușurință a busolei interne într-un mediu zgomotos și superficial devine un subiect bun de roman.

Început la persoana întâi cu o dilemă perfect valabilă (oricând) „oare cine sunt?”, romanul relevă un prezent incert în care personajul principal, Ana, nu se regăsește. Se conturează un portret al familiei și a societății pline de stereotipuri. În spate stă personajul Ioana, prietena Anei, care resuşeşte să se redreseze din abisul depresiei. Un bărbat insensibil de care se îndrăgostesc pe rând le apropie și le desparte iremediabil. Una face față situației, cealaltă nu se poate aduna într-un singur plan. Pare că adaptarea la fluctuațiile vieții nu este pentru toată lumea. 

Ca și tehnică literară Cristina Lincu apelează la intercalarea planurilor prezent-viitor, real-vis. Solitudinea și fluctuațiile desfășurate ale eu-lui fac din AMN3ZIA un roman actual, necesar pentru a descrie detracarea la care suntem expuși în orice clipă dar pe care o putem învinge prin luciditate și sporirea atenției.

 Iubesc valurile… daca nu le-aș fi văzut de la fereastra asta imensă și necunoscută-fereastra mea – aș fi fost pierdută. În vidul meu, ele aduc sunet, mișcare, contururi… viaţă. De aceea, am început să le pictez.

Eu, femeia fără nici un nume, fără chip, fără amintiri și aparent fără viitor… sunt propiul meu Big Bang într-o lume încă neîncepută. Căci din vidul care mă înconjoară nu-mi rămâne decât să mă recreez, pornind de la acest fals moment zero.

Cumpără cartea Amn3zia de aici:

elefant.ro    libris    carturesti     cartepedia

 

Alte recenzii publicate de Alina

 

Abonare la newsletter

Salutare, ne-am bucura să-ți trimitem pe email lunar cele mai noi recenzii!
Putem să-ți trimitem doar noutăți din categoriile tale preferate sau dacă preferi să primești notificări cu toate recenziile, nu e necesar să bifezi nicio categorie.